Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Zldes (2015-09-01)
Nyrvgi osztrk kirndulssorozat IV: Semmering
Mostanban
Lepke 25 (2022. mjus 12.)
Lepke 40 teljestmnytra a Keszthelyi-hegysgben
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd (2022. mjus 12.)
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd
OKT: Pilisszentkereszt-Rozlia-tg (2022. mjus 12.)
OKT Pilisszentkereszt-Rozlia-tglagyr
AK: Kunfehrt-Zknyszk (2022. janur 26.)
Se h, se knikula, se porz homok - tli tra a Dl-Alfldn
DDK: Bozsok-Molnaszecsd (2022. janur 26.)
szi tra a DDK vasi szakaszn Zsfival s Vgnnyal
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
Kanizsa 30 (2021. oktber 24.)
Kanizsa 30 sokadszorra
Kevly 20 (2021. oktber 24.)
Tra a Kevlyek krl a ks nyri szeptember elejn
Lovasberny 20 (2021. oktber 24.)
Rvid tra a Velencei-hegysgben s attl szakra

Heukuppe

Magashegyi tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. mjus 10.
Induls: 9.20 - Preiner Gscheid hg
rkezs: 15.40 - Preiner Gscheid hg
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard
Traparamterek
A tra hossza 11 km
Szintklnbsg 1070 m
tvonal Preiner Gscheid -> Karl Ludwig Haus -> Heukoppe -> Karl ludwig Haus -> Predigstuhl -> Waxriegelhaus -> Preiner Gscheid
Helyszn Osztrk Alpok
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Heukuppe - 2007 mter
Idjrs
Idnknt ersen megnvekv gomolyfelhzet, csapadk nlkl. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Mivel gy volt, hogy szabola hozza Juditot s Vencit, egy knnyebb trt nztnk ki. De utlag nzve azrt ez sem volt olyan knny, hogy kisegyerekkel csak gy neki lehessen vgni, s Judit sem gyakorlott trz. gy a Szab csald nem jtt fel velnk a cscsra, hanem egy rvidebb kirndulst tettek a krnyken.

Markol 1400 m magasan
Nyaljtok meg a tblt, lgyszi!
Elg magasrl indultunk, 1070 m-rl. Itt van egy viszonylag nagyobb parkol, ami mr szinte tele volt, mire mi odartnk. Egy splyn mentnk felfel viszonlyag meredeken. tkzben egyszer lltunk csak meg inni, meg mg egyszer, amikor egy ids osztrk bcsi elkezdett neknk mondani valamit. Kiderlt, magyarul beszlt, csak nem rtettk meg. Csak pr szt tudott, kb. annyit tudott meg rlunk, hogy Pestrl jttnk. Mivel n mentem ell, azt hitte, hogy n vagyok a fnk. Kivtelesen nem a tbornoki nadrg volt a juhin, ez tvesztette meg.

feherb van legmagasabban
juhi zrja a sort
1400 m tjkn enyhlt a meredeksg, de csak tmenetileg. Turistautak csompontjba rtnk, mi a Karl Ludwig Haus felirat nyilacskt kvettk. Szegny osztrkok! Ha hre megy Magyarorszgon, hogy az eligazt tblk alumniumbl vannak... Itt lttuk meg az els havat. Tovbb egy szerpentinen vitt az t, de volt egy ezt nylegyenesen levg, meredek t is, amit most mg teljes egszben h bortott. Krichard ezt az utat vlasztotta, mert klnben unatkozott volna. Mi juhival a szerpentint vlasztottuk, gy kb 30 msodperccel lemaradtunk krichardtl a vgn. Egyre tbb volt a h, de az ton mindig volt egy kis hmentes rsz, ahol olvadkvz csordoglt.

Pihen
Karl Ludwig Haus
Ahogy haladtunk egyre feljebb, gy nylt ki elttnk a tj, egyre messzebb lehetett elltni. Maga a cscs viszont nem ltszdott, mivel nem "spitze"-szer, hanem inkbb egy "kogel"-re hasonlt. A hegytett magt eltakarta egy szikls kiszgells, amin a menedkhz plt 1800 m magasan. A szerpentines rsznek egybknt ennl a hznl van vge. Itt felrtnk egy minifennskra, amin a ht mellett egy kis kpolna, a Raxkapelle is plt. A lenti parkoltl idig drtktlplya is van, gondolom elssorban ruszlltsra. Nem mentnk be a hzba, hanem egy kiltponton ltnk le kajlni. A felfeljvetben megizzadtunk, s most levve a htizskot elgg hideg volt. Felkaptam ht a pulvert, s mire megettem a megevendt, mr meg is szradt a htam.

Hszakadk
Jnnek a tbbiek
Ezen a kis fennskon alig volt h. 1600 m-en van egy meteorolgiai lloms a Raxon, az egy nappal korbban 5 cm havat adott. Itt gyakorlatilag ott volt csak h, ahol tlen felhalmozdott, s mg nem olvadt el. Ezek a vlgyek, illetve az szaki lejtk. Mi dl, dlkeletrl mentnk fel. Viszont, ahol ssze tudott gylni, ott tbb mter vastag volt. Pihenhelynktl mr ltszdott a cscs, illetve a cscson lv emlkm. Toronyirnt indultunk neki, keresztl a trpefenykn. Aztn ezek is eltntek, s maradt a hegyi pzsit hfoltokkal tarktva. A maradk 200 m szintet 45 perc alatt tettk meg, teht egyltaln nem siettnk. Szemben volt a Schneeberg, alig 70 m-rel magasabb cscsa, ahol pr ve rendesen megszivattam magunkat. Most felhben volt a legteteje, neknk a Raxon szerencsnk volt. A cscson hideg szl fjt, ms kellemetlensg nem volt. A Rax legmagasabb pontjnak Heukoppe a neve, 2007 m magas. Az emlkmvet a hborban elesettek, s a hegyekben meghalt embereknek lltottk.

22
Panorma a cscson


A cscson I
A cscson II
Fnykpezkedtnk a cscson, ittunk tet, s elhatroztuk, hogy visszafel kicsi kerlvel megynk, mivel 4-re beszltk meg a tallkozt szabolkkal. A kerl egy szomszdos cscson, a Predigstuhl-on t vezetett, ami 1908 m magas, s a menedkhztl kell msfel menni. Amgy a j id egy csom embert kicsbtott a hegyekbe. Szinte egymst rtk a mini "expedcik". Magyarok is voltak j pran, rajtunk kvl.

A Predigstuhl a Heukoppe-rl
Lenzve a Predigstuhl-rl
A Raxkapelle a Presgistulh-rl nzve
A Predigstuhlon egy kis kraks van, s egy dobozka, amiben reklmoztuk kicsit az oldalunkat. Az utat erre magas, de vkony faoszlopok jelzik, ezeket kell kvetni. Kitaposott svny nem volt, de tbb volt a h is. Zavar volt napszemveg nlkl menni a hban. Talltunk egy tbaigazt tblt, rajta egy 01A wanderweg Neusidler See - Bodensee felirattal. Amolyan osztrk kk tra lehet keresztl a hegyeken a magyartl a svjci hatrig.

Tartomnyok hatra
A Jeti lbnyoma
A Waxriegelhaus-ig egy keskeny svnyen mentnk, amelyet trpefenyk szeglyeztek. Mivel tmeg volt, nem tudtunk nagyon gyorsan haladni, elzsre nem volt md. Egy gerincen ereszkedtnk egyre lejjebb, s nhol bizony oda kellett figyelni, nehogy flrelpjen az ember, Szerencsre nem esett, mert vizes kveken biztos jval tovbb tartott volna lejutni. sszesen 500 m-t ereszkedtnk, s pp kezdett rohadt knyelmetlen lenni a kveken val lpdess, mire lertnk a hzhoz. Innen mr ugyanazon az ton mentnk, mint amelyiken feljttnk: vgig egyenesen le a splyn. Ezen a szakaszon ami felfel 40 perc volt, az lefel csak 20 percbe telt.