Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Kanizsa 20
(2014-09-27)
Pontrkds, majd seprs a 24. Kanizsa trn
Mostanban
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn
Levada Faja do Rodrigues
(2023. oktber 3.)
Madeira III - Levada Faja do Rodrigues
Szent Lrinc-flsziget
(2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra
(2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde
(2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15
(2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton
(2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben

H-Fejrke Piroska tra 25

Teljestmnytra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2006. janur 29.
Induls: 8.50 - Cskberny
rkezs: 15.15 - Cskberny
Rsztvevk: juhi, syb, szabola
Traparamterek
A tra hossza25 km
Szintklnbsg510 m
tvonalCskberny ->Marburg-kereszt ->Szl-hegy ->Antal-rok ->Ptrcos ->Vr-vlgy ->Cskaki-vr ->Aranyhegyi-szlk ->Piroska-emlk ->Cskberny
Szintid8 ora
HelysznVrtes
Legmagasabb tengerszint feletti magassgVn-cser - ~460 mter
Idjrs
Kds, borongs id, csapadk nem volt, igaz napsts sem. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Most mr rjttem mi a rossz a teljestmnytrkban. Elindulni.Reggel korn kelni, amivel mg nincs is klnsebb gond, stva eljutni a tra kiindulpontjhoz, lmosan benevezni s nekivgni a kijellt tvonalnak. Mostani tra, amelyre elmentnk a Vrtesben volt, ahol mg nem jrtam. De el szerettem volna menni s ez a rvidke tra pont kapra jtt. Az idjrs szerencsre kedvezett neknk, igaz sthetett volna a nap, de ne legynk telhetetlenek.Fl kilenckor terveztk az indulst s ennek megfelelen, negyedre mr ott is voltunk Cskbernyben.

Olvastam, hogy npszer ez a tra, de nem gondoltam, hogy ennyire. Utoljra teljestmnytrn ekkora tmeget a Kinizsi Szzason lttam, kiderlt hogy tbb mint ezren indultak az idei Hfejrke trn. s nem csak a fanatikusok lltak rajthoz, voltak jval hatvan felettiek is. Belltunk a hossz, kgyz sorba s emiatt csak 8.50 -kor tudtunk indulni. Tulajdonkppen mindegy volt, csak az csorgs s vrakozs egy kicsit idegestett.

Cskberny hatrban
Kiszradt fa
Miutn megkaptuk a nevezsi lapokat nekivgtunk a Vrtesnek. A sok indul miatt nemigen kellett nznnk a trkpet, mert elttnk is s mgttnk is npes csoportok baktattak. Hamar kirtnk a falubl, majd betrnk az erdbe. Fldton haladtunk, nem volt egybefgg a htakar.Dimbes-dombos terepen bandukoltunk, jelentsebb emelkedvel nemigen tallkoztunk, csak nhol akadt utunkba egy-egy kisebb pr mteres kaptat. Az els ellenrz pont eltt volt egy kellemetlen lejt, ami nem a meredeksge miatt okozott nehzsget, hanem a megolvadt majd kkemnny fagyott jg miatt, amely vastagon bortotta be a turistautat, s emiatt oda kellett figyelni ha az ember nem akart seggen csszva megrkezni a lejt aljra.

Az Antal rokban
Az emelkedn
Az els pecstelhelynl nem lltunk meg, mentnk tovbb egyenesen az Antal rok irnyba. Szerencsre a sok trz elttnk mr kitaposta az utat, amely a kerknyomokban haladt gy errefel nemigen volt sok csszkls. A vlgy egyre jobban besklt s n mr azon kezdtem gondolkozni, vajon hol van az a szintklnbsg, amelyet a szervezk a nevezsi lapon feltntettek, amikor egy hirtelen balra fordulattal letrnk az trl s elindultunk a felfel. A kaptat alja annyira nem volt meredek, de mg messze volt a teteje s mire vgl felrtnk rendesen megizzadtam. Szerencsre a hban egszen jl lehetett haladni, eljegesednek szinte nyomt se lttam, ami rendesen megneheztette volna az elrejutst.Vgl nagynehezen elrtk a tet s elhaladtunk a vadszhz mellett.

Induls a msodik ellenrz ponttl
Haladtunk tovbb a megszokott tempnkban, s itt mr elg jelents h bortotta a tjat. Legalbb 8-10 cm vastag lehetett, krdeztem is a Juhit, de azt mondta fingja sincs milyen vastag lehet.Itt is fldton haladtunk tovbb, majd kirtnk egy mtra, ami viszont teljesen jeges llapotban kanyargott az erdben. El kellett mennem mert a termszet szltott s el is estem a tkrjgen, de szerencsre nem esett nagyobb bajom.Tovbbmentnk az ton s nemsokra elrtk a msodik ellenrz pontot, ahol npolyit adtak a pecst mell. Ittunk, ettnk egy keveset, majd tovbbindultunk. reztem, hogy a sarkamon jra felgyrdtt a br, gy ltszik a lbam mg nem szokott hozz a ciphz.

A Vn Cser fel
rts
jra mutas terep kvetkezett, nekem sose okozott gondot, radsul most jeges-havas rteg bortotta az egsz aszfaltot. Szerencsre itt sem volt csszs a terep. Kb. egy kilomter utn trtnk be az erdbe, ahol a nagy -10cm- hban mentnk tovbb a tra legmagasabb pontja, a Vn-Cser irnyba. Nagyon dht tud lenni, amikor az ember nem tud rendesen lpni, mert ide-oda csszkl alatta az t. Itt ilyen terep fogadott minket, nha flhangosan kromkodtam mikor lpten-nyomon megcssztam. Vgl elrtk a Vn-Csert ahonnan tovbb haladtunk Cskak fel.Itt fogadott minket a legnagyobb h. Bukdcsolva haladtunk elre az elkertett rtsokkal szabdalt erdben, majd megkezdtk az ereszkedst a Vr-vlgyben.

A Vr-vlgyben
A Vr-vlgyben
A vrrom
Az svny folyamatosan enyhn lejtett, a vlgy szk volt s kves.Hosszan ereszkedtnk lefel, lassan az egybefgg htakar is eltnt s mire lertnk a vlgy aljra, mr csak imitt-amott lttunk havat.Itt vrt rnk mg egy feladat, nevezetesen fel kellett kapaszkodnunk a cskaki vrromhoz, ahova egy hossz s meredek lpcssor vezetett fel. Radsul a lpcsfokok nhol rendesen le voltak fagyva, gy vatosan kellett lpkednnk. Az emelked nem volt hossz - azrt tbb mint szz
A cskaki templom
lpcsfok lehetett- s nemsokra egy keskeny gerincen tlpve ott lltunk a vrrom mellett. ppen feljtottk a vrat, a tatarozsi munklatokhoz szksges llvnyok bortottk be az egsz romot. Ltszott rajta, hogy dolgoznak vele.A vrban meglltunk, ettnk ittunk, felmentnk egszen a vr tetejre. Nem kellett rohannunk hiszen jval szintidn bell voltunk. Miutn mindenki lepecstelt tovbbmentnk. Lent a faluban rengeteg kvet lttunk, amint szpen felpakolva sorakoztak, valsznleg a vr rekonstrukcis munklataihoz kellenek.
Cskak a vrbl
Laza, knny terep kvetkezett, az t elszr Cskakn kanyargott, sikerlt is eltvednnk, de szerencsre csak pr szz mtert kellett visszafel mennnk s rtalltunk a rendes tra. Takaros pincesor mellett vezetett az t, jobbrl szntfldek, balrl szl illetve a Vrtes szikli terltek el. Innen mr nem volt messze a cl s negyed ngykor mr benn is voltunk a vendglben, ahol mindenki megette a neki jr levest, szarvasprkltet s gesztenyeprt. Egy kicsi pihi utn indultunk haza.