Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Bkki Forrsok 15

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2023. prilis 17. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2023. prilis 15.
Induls: Lillafred - 10:30
rkezs: Lillafred - 16:00
Rsztvevk: Petra, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2008 
Traparamterek
A tra hossza 15 km
Szintklnbsg 550 m
tvonal Lillafred Szeleta-tet Flra-forrs Csks-forrs Lencss-forrs Eszperant-forrs Lillafred
Szintid 5 ora
Helyszn Bkk
Idjrs
Zporos, zivataros
Mostanban nagyon kevs teljestmnytrn voltam. Nem is a lustasg miatt, inkbb mssal tltttem az idmet. Tavaly mentnk el Petrval egy teljestmnytrra a Mtra aljra, a kaptrkvekhez, Igaz abban volt egy kis knyszer, de ennek ellenre j volt. Pont emiatt jutott eszembe, hogy ismt nzhetnnk valami rvid trt s gy jtt kpbe a Bkki Forrsok teljestmnytra legrvidebb, 15 km-es tvja. Korbban mr - 15 vvel ezeltt - rszt vettnk ezen a trn, de akkor mg ms rendezte s nem a 15-s hanem a 30-km-es tvon mentnk vgig.

Zsfia-kilt
Az idjrs nem tntortott el minket, igaz nem is mondtak tvar rossz idjrst arra a napra. Szerencsre szinte egsz nap indulhattunk, gy nem kellett hajnalban kelni. 8-kor indultunk otthonrl ls fl 11-kor mr el is rajtoltunk. Kicsit hvs id fogadott minket, de hamar bemelegedtnk, mivel az els pr kilomteren kellett letudnunk a teljes tv szintklnbsgnek majdnem a felt, gyhogy jl megizzadtunk mire felrtnk a Szeleta-tetre. Rgen jrtam erre gy mg nem jrtam a lillafredi kastllyal szemben, a hegytetre plt Zsfia kiltnl. Lassan caplattunk fel, de azrt csak felrtnk. Igaz ez mg nem a tet volt, innen mg mennnk kellett mire valban elrtk a cscsot. Notrius nem kiltba msz vagyok s most is kihagytuk hogy felmsszunk.

Kicsit sttt a nap, egy kicsit nem tudtuk hol vagyunk, de azrt egyltaln nem voltunk ktsgbe esve. Az itiner elg szegnyesre sikeredett, de azrt hasznlhatnak bizonyult. Egy kicsit bezavart, hogy trkp jellsei elgg eltrtek az intinerben kvetend jellsektl, de erre a startban is felhvtk a figyelmnket. Szerencsre egyltaln nem tvedtnk el s nemsokra mr a forrs vlgyben meneteltnk.

A Flra-forrs foglalsa
Fels-forrs
Az els forrs amit fel kellett keresnnk a Flra forrs volt. A szp foglalssal rendelkez forrshoz egy kis kitrt kellett tennnk. Emlkeim szerint mikor itt voltunk anno mg nem volt kifolyja, csak egy medence, de most mr egy csvn t jtt belle a vz. Amgy a tra tvonala nem vltozott a rendez vlts ellenre, ugyanarra
kellett mennnk. Itt pihentnk egy kicsit, majd indultunk tovbb a msodik, a Csks-forrs fel. Egszen a Fels-forrsig kanyarogtunk a vlgyben, itt jtt ismt egy meredekebb emelked. Drgni kezdett az g, s remnykedtem benne, hogy elkerl minket, de nagyot tvedtem. Elkezdett esni az es, de szerencsre nem az nyomorultul mindent elztat vzess jelleg zn, hanem a zivatar ellenre csak normlis es. Nagyon lehangol, ha tra kzben esik az es, gy most Petra tartotta bennem a lelket. Ahogy eddig n benne. Csak esett s esett, a piros kereszt pedig vezetett a vgtelenbe s tovbb :) s tovbb. s tovbb. Mintha sosem akarna vget rni. rm az rmben, hogy nem akadtunk ssze nagyobb vaddiszncsordval illetve komolyabb emelkedkkel. Itt klnben vgig vznyelk mellett haladtunk.

Kishz a Csks-forrsnl.
Pihi
Aztn mikor mr nagyon elegnk volt, feltntek a Csks-forrsnl tallhat hzak illetve az esbell krvonalai. s az es is elllt. Itt derlt ki, hogy fel kellett volna rnunk a Flrnl tallhat kdot az itinerre. De nem szrmazott belle gond, mert az itteni pontr berta neknk. Klnben is lefotztuk. Itt is pihentnk egy keveset, majd indultunk visszafel. Mg a Lencss illetve az Eszperant forrs maradt htra. Kisttt a nap, lefel mentnk, szval a kedvnk is helyrellt.

A Lencss-forrs feljtott fo
Lencss-kifolyja
Mikor itt voltunk 15 ve a Lencss-forrs foglalsa elgg "gusztustalanul" nzett ki, azta tptettk s hasonl lett a Flra-forrs foglalshoz, nagy emblma s termskvekbl kirakott, viszonylag magas ptmny. Azonban valamit elronthattak, mert a csbl nem tiszta vz folyt; mintha a felszni vzfolysok is bejutottak volna a forrshzba s onnan a csvn t kltt ki minden egytt.

Hmori-t
Jelek
Tovbbra is lefel haladtunk, nhol a sr elgg neheztette a jrst. Kereszteztk a mutat, majd lertnk a thoz. Itt mr csak a tparton kellett vgigbandukolnunk. Jah s persze kzben mg az Esperant-forrshoz is felkapaszkodtunk, amit nagyon megneheztettek a kidlt fk. Ezutn mr tnyleg csak msfl kilomter maradt. Kicsit kifutottunk a szintidbl, de abszolt nem szmtott, gy is megkaptuk a djazst. J kis tra volt gy rzem.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Anemone ranunculoides L.
Boglros szellrzsa
(Anemone ranunculoides L.)
Lathyrus vernus (L.) Bernh.
Tavaszi lednek
(Lathyrus vernus (L.) Bernh.)
Primula veris L.
Tavaszi kankalin
(Primula veris L.)
Dentaria enneaphyllos (L.) Crantz
Bkol fogasr
(Dentaria enneaphyllos (L.) Crantz)
Chrysosplenium alternifolium L.
Aranyveselke
(Chrysosplenium alternifolium L.)
Chelidonium majus L.
Vrehull fecskef
(Chelidonium majus L.)
Lathraea squamaria
Vicsorg
(Lathraea squamaria)