Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Prdiklszk kirnduls
(2021-02-27)
Rvid kirnduls a Pilisben kktrs pecstek begyjtsvel s kiltltogatssal
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Bkki Forrsok 30

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. prilis 19.
Induls: 8.00 - Lillafred
rkezs: 15.45 - Lillafred
Rsztvevk: feherb, krichard, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2023 
Traparamterek
A tra hossza29 km
Szintklnbsg1300 m
tvonalLillafred -> Szeleta-tet -> Flra-forrs -> And-kt -> Magosk -> Kps-forrs -> Garadna -> Helyiipari-forrs -> Lencss-forrs ->Eszperant-forrs -> Lillafred
Szintid8 ora
HelysznBkk
Legmagasabb tengerszint feletti magassgMagosk utn valahol - ~720 mter
Idjrs
Borult, ess. Kb. 2 ra utn mr nem esett, akkor nha a felhzet is elvkonyodott. Amg trztunk zivatar nem volt. St, jges sem. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
-Feherb, nzz ki egy trt mjusban a Bkkben, mert ott akkor hdenagyonfasza virgok nnek, amiket j volna lefotzni! - mondta szabola valamikor v elejn. Ki is nztem, de nem ezt. Viszont mr nagyon nem brt magval, s eljttnk erre, mert egy csom forrs is lesz benne. Elszr az tvenesre akart menni, mire mondtam neki, hogy akkor ne szmtson rm. Sok az a 2000 m szint gy, hogy mg mricsklni is akar. Ha minden mrs csak 10 perc, akkor az 9 forrsnl mr msfl ra, s ennl jval tbb forrs lett volna. Maradtunk teht a 30-as tvnl. Ezzel egytt elkezdtk a Bkki forrsok tramozgalmat is.

Esben trzs
Kis khd a sros ton
Nem volt j id. Pont akkor eredt el az es, amikor indultunk, gyhogy mindenki az ess cucct vette fel. Ez nlam a poncst jelenti, krichardnl azt, hogy behzza a cippzrt a kabtjn, szabolnl pedig, hogy felveszi a pomponos sapkjt. Nem is volt j kedvem, mg azt is leszartam, amikor krichard kiment a Szeleta-tetn az erd szlre, s azt mondta, milyen szp a kilts. Tnyleg szp, egyszer mr jrtam arra ez eltt, 2002 augusztusban. De akkor nem esett, most viszont igen. Miutn felmentnk a tetre, egy lejt kvetkezett, s lementnk a Forrs-vlgybe. Ez a vlgy prhuzamos a Garadna vlgyvel, annl kicsit magasabban van s szakabbra. Itt lttunk egy rdekes dolgot: egy, az estl megradt patakocska, ami az ttal prhuzamosan folyik, egyszer csak belefolyt egy kb. 1 m tmrj gdrbe, de akrmennyire is folyt, azt nem tlttte meg soha. Krichard neki is esett egy bottal, hogy felkutassa, hol tnik el a vz, s tallt is egy lyukat, amin keresztl a fld al folyt.

Flra-forrs
tban a Flra-forrs fel
Els ellenrzpontunk a Flra-forrs volt, ez ebben a vlgyben van. Szpen meg van ptve, rajta van egy cmer is. ltalnos volt ezen a trn, hogy a forrsok nagyon ignyesen vannak kialaktva, szpen vannak foglalva. Sokszor a ksztk cmert is rteszik a foglalatra. A legtbb bvz. Ez alatt azt rtem, hogy folyik ki bellk a vz, mint az llat. De gondolom a vzhozam ersen idjrsfgg. Ennek nem volt kifolyja, a vz a forrs kvei all trt fel, mintha egy fld alatti patak egyszercsak a felsznre rne. Felrtuk a kdot az igazollapra, s indultunk is tovbb. Dre mdon levettem a poncst, mert elllt az es, de nem sokkal ksbb jra vehettem is fel, mert ismt megeredt. Tovbb folytattuk utunkat a Forrs-vlgyben felfel. Egy kidlt fa llta utunkat, amit csak nehezen tudtam legyrni. Megkerlni nehzkes lett volna, ahhoz magas volt, hogy tlpjem, ahhoz pedig tl lent volt, hogy tbjjak alatta. Ez utbbi mellett dntttem, de nem akartam a srba letrdelni, s a htizskot sem akartam levenni a poncs miatt. gy nehzkesen ugyan, de tvergdtem rajta. A tbbiek elmentek, nem is lttam ket.

Erdei pihen kis patakkal
A Fels-forrsnl tallkoztunk. Ez a forrs nem volt ellenrz pont, de azrt vittnk mintt a vizbl. Most sietni akartunk, nem mricsklni. A vlgy vgben voltunk, innen csak felfel visz az t. Ez volt taln a tra legmeredekebb emelkedje, radsul csszott is, mint az llat. Csak kzzel-lbbal tudtunk felmenni. Nem tudom krichard hogy csinlta, de amg n ott bnztam, addig rg felrt, s mg az utat is megkereste. Szabolnak csak egy keze volt, mert a msikban a GPS-t tartotta. A htizskomban szokott lenni egy kls fakkban, de most a poncs al kerlt volna. gy is borzalmasan rossz volt a vtel, nem tudom mi a francrt. Mskor is voltunk hegyekben s erdben, s nem volt ennyire rossz. llandan csipogott, hogy valami hasfjsa van. Amikor n vittem, volt olyan pillanat, hogy majdnem hozzvgtam egy fhoz.

A Fels-forrs
And-kt
Mivel az emelkedn megsimogattam kicsit a fldet, sros lett a kezem. De nem volt gond, pr perc alatt lezott a nagyja az esben. Itt szinte egyszerre gondoltuk szabolval, hogy hzzunk el a francba s adjuk fel a trt, s trljk le a honlapot. Esben nem lehet fotzni normlisan. De aztn csak belttuk, hogy az mekkora gs lenne. s akkor csokit sem kaptunk volna az And-ktnl, ami a kvetkez ellenrz pont volt. Ehhez le kellett menni egy meredek lejtn, de szerencsre az t szln az erdben lehetett normlisan menni. Na, ki rt le elszr? Segtsgl annyit elrulok, hogy aki gyorsan nz, az gyorsan gyri le a sros, csszs lejtket is. Szinte mg lvezte is, hogy csszkl. Perverz llat!

zott trzk az And-ktnl
Mintavtel
Aztn persze fel ugyanarra, ahonnan jttnk. Hossz, forrstalan szakasz kvetkezett, s egy kicsit aszfalton is mentnk, amit kihasznltunk arra, hogy megnyomtuk a tempt. Egy csom vznyel mellett vitt az utunk, s szabola az es ellenre tallt magnak fottmt mindenfle virg formjban. Alig kajltunk, tudtuk, hogy nincs sok idnk a mrsek miatt, s a sr miatt nem is tudunk gyorsan menni. Egyszer azrt itt meglltunk, mindenki elvette a msik szendvicst, hogy ne kelljen levenni senkinek a htizskot. A turistat tbbszr keresztezte ugyanazt a mutat, de mi nem a mton mentnk. gy rleltnk a Slyom-forrsra, amit azon nyomban meg is mrtnk. Ez sem volt ellenrzpont. Lassan emelkedtnk, csak egy rvid szakasz volt meredek a Magosknl. Innen a Garadna vlgyre van szp kilts. A vlgy msik oldaln j 200 m-rel feljebb volt a Bkk-fennsk. Itt ismt felrtuk a kdot, s sajnos lttuk, hogy dlnyugat fell mg feketbb felh kzeledik.

A Magoskn
A Kps-forrs s krnyke
Elolvastuk a lersban, hogy merre kell menni, de felfogni nem sikerlt; tbbszr el kellett venni. Innen mr rvidebb, 2-3 km-es szakaszok jnnek. Flton voltunk, s kb. felidben. Viszont a forrsok zme mg htra van. Biztonsg kedvrt hoztunk vzmintnak vegeket, hogy ha esetleg kifutnnk az idbl, akkor is tudjunk vinni vizet, s otthon megmrni ket. A Magosk magosan van, de nem elgg. Innen mg 100 m-t kellett felfel menni, ezzel el is rtk trnk legmagasabb pontjt. Aztn lecsorogtunk egy hossz lejtn a Garadna vlgybe. De kzben mg tba ejtettk a Kps-forrst, ahol amg mrtnk szabolval, addig krichard a tznl szrogatta magt. A fent ltott fekete felhbl mg esett egy nagyot, aztn mr kezdett albbhagyni az es.

A Kps-forrs ktcsv kifolyja
A Szvetsg-forrs
Kvetkez ticlunk a Szvetsg-forrs volt, a kisvast vgllomsnl. Nagy banzj volt itt, alig talltuk meg az ellenrz pontot. Az ugyanis nem a forrsnl volt, hanem egy fedett helyen a vastllomson. Itt zsroskenyeret adtak, amit menet kzben fogyasztottunk el. Kezdtem rlni, hogy ha mr visszartnk a vlgybe, akkor csak nem fognak visszakldeni minket magasabb helyekre. Tvedtem. A Helyiipari-forrs mg nem volt olyan magasan, de innen mg tovbb kellett menni felfel jelzetlen ton; szalagozst kellett kvetnnk. Mr elllt az es, de nem vettem le a poncst. Hogy aztn majd megint jra el kelljen venni, ha elered ismt. Pedig ez az emelked elgg megviselt. Kevesett ittam, s elkezdett fjni a fejem. A Csks-forrsig tartott az emelked.

A Csks-forrs kifolyja
Itt kiszmtottuk, hogy ha nem trtnik semmi rendkvli, akkor knyelmesen bernk, s meg is tudjuk mrni az sszes forrst. Kifejlesztettnk egy technikt, amivel gyorsabban tudjuk kivitelezni a mrst. Amg n megmarkolom a GPS-sel a forrst, s elolvasom, merre kell menni tovbb, addig krichard megmri szabolval a vzhozamot. Utna szabola belevgja a hmrt a vzbe, s amg a hmrn stabilizldik a hmrsklet, addig megmri a ktfle kemnysget, n meg a pH-t. Krichard meg unatkozik, vagy fadarabokkal jtszik. Vagy rja a telefonjba a mrt rtkeket, s aztn elkldi ket a semmibe sms formtumban.

Csiga az erdben
Szalamandra
Siettnk tovbb, de azrt ha mr a Bkkben vagyunk megnztk a Dante pokla nev barlangot, ami tba esett. Pontosabban csak szabola s krichard nzte meg, n gy dntttem, hogy elg volt az emelkedkbl. Csak fellrl csinltam pr kpet. Amg k a barlanggal foglalkoztak, n a balra lthat erdei kisllatokkal jtszottam. Ismt a vlgyet cloztuk meg egy hossz lejtvel, de mg meglltunk a kiss szocrel kialakts Lencss-forrsnl. A vlgyben tkeltnk a Hmori-t gtjn, majd a parton kialaktott stnyon mentnk Lillafred fel. De mg egy szopats emelkedn megkzeltettk az Eszperant-forrst, ami elg vicces helyen van. Jelzett t nem vezet hozz, de pr lcsfok van ptve az t elejn. De ezzel aztn tnyleg vge volt az emelkedknek, mr csak 1,5 km-t kellett begyalogolni a clba.

Eszperant-forrs
tkels az alagton
Persze addig is le kellett menni, ahol feljttnk, s a meredek, csszs t miatt oda kellett figyelni. Itt mr levettem az eskabtot, s el is tettem. s ht igen, csaltunk. Szomor, hogy ezt kell mondanom, de a sneken mentnk be a clba. Nem mentnk le a tpartra, gy megsproltunk 17 m-t. Kzben tkeltnk teljesen illeglisan a kisvast viaduktjn s az alagton is. Ahogy tmentnk rajta, s bertnk az llomsra, jtt is szembe a vonat :). Nem voltunk extrm mdon elfradva, csak kellemetlen volt az es. Azrt rltnk, hogy nem a hosszabb tvon indultunk. Kicsit szivats volt az tvonal a sok emelkedvel, de ez nem volt akkora gond. Ez egy ilyen tra. Szpek voltak a forrsok, eddig ezek tetszettek a legjobban. Gyorsan elpakoltunk, s elhztunk a haza. Pontosabban felvettnk egy olyan nyakkendt, mint Richard Gere, s elmentnk srni a diszk el.

Mg Miskolcon voltunk, a 29-es busz utn nyomultunk, s nan, hogy kisttt a nap. De nem volt benne sok rme a mg kint lvknek. A nedves, labilis lgtmegbe belesttt a nap, ami zivatarokat generlt. Az autplyn haladva hatrozottan rltnk annak, hogy nem a Mtrabrcre mentnk. Egy tvar nagy zivatarfelh volt ugyanis a Mtra felett, de Pestre berve a CX szlvdjt is lemosta a jges.

Elszr szabola akart lerst kszteni. Aztn mondta, hogy inkbb n csinljam, de hosszt rjak. Ht itt van vzz, 10 kbyte text formtumban a kpek nlkl.

Tovbbi kpek
Szabola s krichard a vznyel mellett
Szabola s krichard a vznyel mellett
Killtott teherkocsi a kisvast vgllomsnl
Killtott teherkocsi a kisvast vgllomsnl
A Dante pokla fellrl
A Dante pokla fellrl
A Lencss-forrs hmrzse
A Lencss-forrs hmrzse
Patak s alagtja
Patak s alagtja
Kanyarg snek
Kanyarg snek
tkels a sneken
tkels a sneken
Kisvonat
Kisvonat
Zld zna
Lamium maculatum L.
Foltos rvacsaln
(Lamium maculatum L.)
Ranunculus auricomus L.
Vltoz boglrka
(Ranunculus auricomus L.)
Symphytum tuberosum L.
Gums nadlyt
(Symphytum tuberosum L.)
Petasites hybridus (L.) Gaertn., Mey. et Scherb.
Vrs acsalapu
(Petasites hybridus (L.) Gaertn., Mey. et Scherb.)