Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
tschergraben
(2011-06-18)
Alagutas, laza kirnduls az tschergraben-ban.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Olajos krt - 30

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2022. jlius 7. A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2022. jnius 18.
Induls: Bzakerettye - 07:30
rkezs: Bzakerettye - 14:40
Rsztvevk: feherb
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2007 
Traparamterek
A tra hossza33 km
Szintklnbsg660 m
tvonalBzakerettye -> Meretai-erd -> Olajos emlkm -> Lispeszentadorjn -> Marc-hegyi kereszt -> Budafai Arbortum -> Kistolmcs, kisvast v. -> Bzakerettye
Szintid8 ora
HelysznZalai-dombsg
Idjrs
Tbbnyire derlt vagy gyengn felhs. Pre-knikula.
Piros jelzs
Sok v utn, harmadjra indultam el az Olajos Krt trn, harmadszorra is a 30 km-es tvon, ami valjban 33. Annak ellenre, hogy ezen nem voltam olyan sokat, mgis igazbl csak a 30 ves jubileum miatt indultam el, mivel az elst kzpiskols koromban teljestettem.

Kicsit ms volt az tvonal, mint ami a TTT honlapjn megjelent. Emiatt mr az els kanyarban rossz irnyba fordultam, de szerencsre gyorsan belenztem az itinerbe, s a meglepets utn vissza is fordultam, s immr a helyes ton indultam el a Meretai-erd fel. A tra az Olajos Krt egy szakaszn megy vgig, amit piros svval jellnek, s sszesen 89 km hossz. A tra els szakasza egy j nagy kanyart vg le ebbl az tbl.

Reggeli rt
Dimbes-dombos a krnyk, a rajt egy dombon volt, majd ennek a gerincn mentem j darabon, vgl a domb aljban volt az els ellenrz pont. Innen jra fel a szomszdos gerincre, ahol a DDK is halad, kzben viszont egy elkertett erdrszlet mellett a susnysban kellett haladni. Szerencsre nem volt durva az aljnvnyzet. Az emelkedkn mg levettem a sapkt, hogy szellzzn a fejem, de azon kvl a napos rszeken mr rajtahagytam, pedig mg 10 ra sem volt. A msodik pont az Olajos Emlkmnl volt, ahol kdot kellett leolvasni.

Olajkt
Kt ra elteltvel mg mindig Bzakerettyn bell voltam, de lassan elhagytam, s a mton tgyalogoltam Lispeszentadorjnra. Emlkeim szerint a buszmegll mellett van egy kk kt, ez be is igazoldott. Hrom liter vizet hoztam, ebbl egyet itt meg is ittam, s jratltttem a palackot. A falu msik feln (a Szentadorjn nevben) ugyan lett volna lehetsg palackozni, utna viszont sokig semmi.

Vadszles kiltssal
Szentadorjn utni amolyan ismeretlen vidk nekem, taln egyszer voltam erre, de nem emlkszem semmire. Mr a tz napstsben, melegben kellett felmenni a Marci-hegyre, s nagyon j volt oda felrni. J a kilts, ltni nyugat fel az judvari TV-tornyot is, igaz csak a tetejt. Nem is beszlve arrl, hogy pihentetbb szakasz jtt a gerincen, majd le a falu fel. Marc faluig nem mentnk le, csak a rgi temetjt rintettk, s kisvrtatva mr jtt is a Marc-hegyi keresztnl az jabb kdolvass.

Itt mr kezdtem meghezni, s a Tormaflde-Kiscsehi erdszeti mutat elrve el is vettem egy szendvicset, amit menet kzben ettem meg. Gondoltam r, hogy kutyval jvk, de vgl elengedtem ezt a lehetsget. Sok volt a napos, meleg rsz, patak szinte egy szl se, nagyon nem komlta volna a napon gyaloglst a dli hsgben. Mert persze pont gy jtt ki, hogy ekkor rtem a legnaposabb rszre.

Zldsges szakasz
Volt egy nagy erdsg ugyan a domboldalon, de a fk nagyja fiatalos volt, az thatolhatatlan, az t is mellette ment. Sok helyen teljesen bette az utat is a nvnyzet, de szerencsre nem az az alattomos, szrs fajta.

Kiscehi utn jra be kellett menni az erdbe, felmenni, majd lejnni pr dombrl, s pr kilomter mlva be is rtem Budafra, ahol kajztat pont volt. hes mondjuk nem voltam, szomjas viszont annl inkbb, meg is ittam jra egy palack vizet. Maradt egy egsz, plusz jratltttem az reset flig. Aztn ettem egy zsros kenyeret. Meg mg egyet, s mg egyet. Minl tbbet ettem, annl hesebb lettem, gyhogy inkbb abbahagytam, s elindultam tovbb Kistolmcs fel.

jra le kellett trni a piros svrl, ez amolyan kln kerl volt. Van itt egy alattomos (de a geci jobb sz r) emelked, amit nem nagyon szeretek. Most annyi knnyebbsg volt, hogy hromnegyedton talltam egy nagy szarvasbogarat, s annak fotzsval rmkdtem. Eddig is lttam tbb helyen halott bogarakat, valamelyiknek csak a szarva volt meg. De ez itt lt, a leveleken stlt.

Jn a gzs...
Msik rmkds akkor volt, amikor kijttem az erdbl a kisvast rgi vgllomsnl. A Kozr-forrsnl ppen akkor jtt a vonat mghozz gzvontatssal. Ezt mr videzni kellett.

Utols alkalommal - 2007-ben - nagyon ki voltunk futva az idbl. Most ez a veszly nem fenyegetett, de azrt jl megnyomtam az utols 2-3 km-t. Vgig az aszfaltton Btakerettyre, majd ott fel a dombtetre. Igazbl a melegtl akartam szabadulni, mert mr kezdett nagyon irritlni. Egsz j idben bertem, egyltaln nem voltam fradt, s a meleg is csak rszben volt kellemetlen. Mskor ilyen melegben teljtesen kikszlk.