Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Vrteskozma 30
(2013-05-01)
jabb vrtesi tra
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Bkki kirnduls

Kirnduls
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2008. november 8.
Induls: 14.20
rkezs: 17.35
Rsztvevk: feherb, juhi, krichard, szabola
Traparamterek
A tra hossza10 km
Szintklnbsg300 m
tvonalMlyinka-Bnkt mt -> gnes-forrs -> Mria-forrs -> mor-forrs -> rvnyes-forrs -> Mria-forrs -> Mlyinka-Bnkt mt
HelysznBkk
Legmagasabb tengerszint feletti magassggnes-forrs krnykn ~ 723 mter
sz van
Az erd a Lajos forrs mellett
Elmentnk a Bkkbe forrst keresglni. Ha mr a tavaszi Bkki Forrsok teljestmnytrval elkezdtk a Bkk forrsai tramozgalmat, akkor most addott egy alkalom, hogy a hinyz forrsok kzl felkeressnk mg prat. Azaz nem az alkalom addott, hanem mi kerestk az alkalmat. Upponyban talltunk szllst s onnan mentnk t a Bkk szaki rszbe.

Tbb kis kirnduls tettnk, elssorban azrt hogy Judit s Vencel is el tudjanak jnni velnk. Elsnek a kt fthoz kzeli forrst, a Hrs kutat s a Lajos forrst kerestk meg. A Hrs kt a lillafredi mt mellett, a pisztrngtelep kzelben fakad, egy rvid kaptatn kell felmszni a forrshoz, amely mellett egy erdei pihen is tallhat. A forrs maga foglalt s szerencsre nem bemerts, gy tudtunk mrni is:) Miutn fotzkodtunk, felruk a megfelel kdot mentnk is vissza a kocsihoz, majd hazafel mg a Lajos forrst is megkerestk, amely teljesen ki volt szradva.

A Mria forrs melletti hzik
A letarolt erd
Aznap dlutn mentnk el a hosszabb kirndulsra, de most csak 4-en. A mt mellett hagytuk az autt s onnan tettnk egy krstt. A cl az mor, a Mria s az rvnyes forrs volt. A trkp mg jelzett ugyan egy Szilvia forrst is de az nem szerepel a felkeresend listban, na meg tkzben hiba meresztegttk a szemnket nyomt sem lttuk a fldt mellett semmilyen forrsnak ott ahova a trkp jellte. Na persze ez nem jelenti azt hogy nem volt ott, de id hinyban nem keresgltk. De mieltt elindultunk volna a krtrnkra, mg a mt mellett tallhat, favlyban csordogl, nvtelen forrst azrt megnztk. Alig szz mterre volt attl a ponttl ahol meglltunk. A forrs gyjtmedencje- ami az ttl egy kicsit tvolabb, kb 10 mterre lehetett- majdnem teljesen kiszradt, de gy ltszik valahol mgis csak felsznre jutott, mert a vlyban elg rendesen folyt a vz.

Miutn mrtnk, elindultunk a krstra. Nemrg a Bkkben egy szlvihar miatt jelents krok keletkeztek - a mdia is harsogott rla - s pechnkre pont arra a rszre vetdtnk ahol a pusztts a legnagyobb mrtk volt. Derkba trt fk, gykerestl felforgatott erd. Nem volt szp ltvny. A Mria forrsig egy sima fldton mg arnylag gyorsan s knnyen eljutottunk. tkzben megkerestk mg a gnes forrst is. A pr szz mterrel tvolabb lv Mria forrs mellett szintn pr pad s egy hzik.

Patak a vlgyben
Szikla
Innen a kk kereszten mentnk tovbb a vlgybe, az mor forrs irnyba. A lerombolt erd a schneebergi kidlt fenyfs hegyoldalra hasonltott, br itt azrt kicsit jrhatbb volt a terep. A kidlt fkon tmszni nhol nem is volt knny. A pr szz mteres tvot j sok id alatt tettk meg. Szerencsre lejjebb mr normlis volt a terep s ott tudtunk haladni tovbb a turistaton. Elhagytuk a kk hromszg -kk kereszt tallkozsi pontjt, s tovbb haladtunk lefel a vlgyben . A turistat nhol a patak kzvetlen kzelben, illetve a patakban folytatdott, a sziklk ltal sszeszktett szorosokban. Mr-mr Rm szakadk rzsem volt. Nemsokra megtalltuk a keresett forrst, de ez is ki volt szradva.

Visszafel gy gondoltuk rvdtnk, meredeken felszakadtunk a hegyre s nem mentnk vissza a kk hromszg- kk kereszt tallkozsig. Fel is caplattunk a meredek hegyoldalban, mg szerencse hogy nem neheztettk bokrok a haladst. Nemsokra megtalltuk a piros hromszg jelzst, amelyen egszen a piros svig mentnk, nagyjbl szintben. A kocsi kb 700 mteren, az mor forrs pedig valamivel 400 mter alatt fekdt, szval a kt pont kztt 300 mter szintklnbsg volt, s a piros svon mg csak 500 mteren meneteltnk. Itt kezdett sttedni.

Este lett
A csvk a reflektorfnyben
Ha nincs a terepmszs lefel a kidlt fkon, akkor mg mire leszll az este mr visszartnk volna a Mria forrshoz, de gy eslynk sem volt. Feherb egyre jobban felmrgeldtt, mivel a GPS-en nem ltszdtak a turistautak s ha hozzvesszk azt hogy a trkp sem oda jellte a piros svot ahol az volt, ht tnyleg adhatott nmi aggodalomra okot. De egyelre csak idegelt rajta, mi nem izgattuk magunkat. Minden msodik mondata az volt, hogy :K***** nem tudom viccesen venni a dolgot, minden els pedig az hogy: Soha tbb nem jvk trzni. Pr percnyi ideges tanakods utn azrt megtalltuk a kk svot s nem sokkal ksbb a flig kiszradt rvnyes forrst is. A legmeglepbb szmomra, hogy embertmeg mszklt a besttedett erdben.

A nyirkos sttsg jghideg ujjaival alattomosan krbelelt minket (csak hogy legyen valami klties is a lersban) s szerencsnkre a feherbnl volt egy fejlmpa, gy nem kellett teljesen sttben mszklni. A kk sv, amin visszafel indultunk el a Mria forrs irnyba, jrhatatlan volt a rajta keresztbedlt fk miatt, gy ismt rkon bokron keresztl kellett elrbb jutnunk. Sttben. Szerencsre a terep nem volt olyan vszes mint a tra elejn a kk kereszten, de azrt itt is kerlgetni kellett a romokat. A feherb totl ideg volt de mi nem aggdtunk. St!:)

A ddesi vrrom alatti vlgy
A Vr-forrs fel
Vgl nagy nehezen eljutottunk egy fldtig, ahonnan teljesen a GPS-re hagyatkozva - milyen j hogy megjelltk a forrsokat! - prbltunk visszamenni keresztl - kasul az erdn a Mria forrshoz. Ami vgl nagy nehezen sikerlt is. Innen mr hamar elrtk a kocsit, a feherb is lecsillapodott, mint egy CB miutn kivillmlotta s kidrgte magt.

Msnap mg felkerestk a hatodik kiszemelt forrst, amely a ddesi vrrom alatti vlgyben fakadt s nem meglep mdon Vr-forrsnak hvjk. EZ szerencsre nem volt kiszradva gy mrni is tudtunk.

Tovbbi kpek
Levelek
Levelek
Krichard
Krichard
kH mrs
kH mrs
gnes-forrs
gnes-forrs
Egyensly
Egyensly
Lefel a kk kereszten
Lefel a kk kereszten
Apval
Apval
Atissal
Atissal
Juhi
Juhi