Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Szurdok 30 (2010-07-11)
Bek a rvidebb Szurdokra mentek el jliusban
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Kirlyrt 20

Vonatos tra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2008. mjus 3.
Induls: 8.35 - Kismaros
rkezs: 13.45 - Kirlyrt
Rsztvevk: feherb, Zolcsi
Traparamterek
A tra hossza 21 km
Szintklnbsg 300 m
tvonal Kismaros -> Verce -> Ngrd -> Kirlyrt
Szintid 5 ora
Helyszn Brzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassg 334 mter
Idjrs
Eleinte napos, majd egyre tbb gomolyfelh nvekedett. Dlutn zivatar is volt. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Mjus 3-n volt a Kirlyrti kisvast napja. Ez alkalommal rendeztk meg ezt a trt is. Hrom tv volt: 10, 20, 30 km. A 30-asnl a rajt s a cl ugyanaz volt, a 10-es tl rvid, gy maradtunk a 20-ason. Zolcsi nem nagy trz, amit bizonyt az a tbb szl cigi is, amit kzben elszvott, meg a tskjban hozott vax s cola light is. J, hogy a hajrfot nem hozta. Ennek ellenre a vgn egy rva kukkot nem szlt, hogy fjna a lba, vagy elfradt volna, st mg a vgn is jl nyomta.

Magyarkt m.h.
Elszr is t kellett menni Vercre a bicikliton. A turistat tudniillik itt megy fel a hegyek kz. Radsul pont a Vc-Balassagyarmat bzmotos vonal mellett haladtunk vgig. Ez a vastvonal nem annyira forgalmas, mint mondjuk a Semmeringbahn, a j kt ra alatt csak egy vonatot lttunk, de azt ktszer is. Nem sokkal Magyarkt megllhely eltt rtnk ki sinek mell. Tudtuk, hogy nemsokra fog szembl jnni egy vonat, ezrt a sineken mentnk tovbb. El is vesztettk a jelet, de onnan nem tudtuk volna lefotzni a bzmotot. Kicsit aggdtunk, hogy hova llunk majd flre, meg hogy meghalljuk-e a vonatot, de ezzel nem volt gond. Olyan hangja volt mr messzirl, mintha egy tank jtt volna az erdben.

Jn a vonat
Megy a vonat
Nem volt knyelmes a sineken baktatni. Mindenki tudja, hogy a talpfk pont a lehet legknyelmetlenebb tvolsgban kvetik egymst, ha azon akar gyalogolni a hlye turista. Ha meg nem, akkor a kvek trik fel a talpat. Szokolya llomsig mentnk a sneken, de mr rohadtuk untuk. Itt trtnk r a piros kereszt turistajelzsre, ami tovbbra is prhuzamosan megy a sinekkel, de jobban bemegy az erdbe s fel-felmszik a domboldalakra. Eddig a sneken menve nem is volt szinte emelked, mivel ugye a vonat sem tud akrmekkora meredeket megmszni.
A ngrdi vr
Most a turistaton izzasztbb emelkedk voltak. Amgy Szokolya lloms rdekes, mert tulajdonkppen az erd kzepn van, messze a falutl. A falu futcjn pedig a kisvast robog vgig, s gondolom a busz is arra jr. A nagyvasti llomst nem sokan hasznlhatjk.

A mr emltett piros kereszt jelzs elg szarul van jelezve. Ritkk a jelzsek, s elg rginek tnnek. Mr rgen jrtam ennyire szarul jelzett turistaton. Egy helyen nem is kvettk, br ez a mi sarunk. A knyelmesebbnek grkez aszfaltton mentnk, ami egyszer csak elkanyarodott a turistattl, de a GPS segtsgvel vglis egy kiss aljnvnyzetes ton t visszatrtnk a jelre.

A ngrdi vr bellrl
Bstya
Nem voltunk valami j idben, sietni kellett. Annl is inkbb, mert fel kellett menni a ngrdi vrhoz is, mert annak a kapujnl volt az ellenrzpont. De ott nem talltunk senkit, ellenben csinltunk is pr kpet. Zolcsi Ngrd megyeiknt mg nem is volt ebben a vrban. Vgl is a vr alatti parkolban nagy nehezen megtalltuk a pecstel emberkt, de mr ott tartottunk, hogy hagyjuk a francba az egszet, legfeljebb a GPS-sel meg a fnykpekkel bizonytjuk, hogy jrtunk itt. Azrt fagyiztunk egyet a fociplya mellett lv cukrszdban, s a falu szln lv Csurg-forrsnl vizet is vettnk. gy dntttnk, hogy kajlunk is, s addig is megvrjuk a Vc fell nemsokra krez vonatot, amit le is fotzunk.

Fnykp a Csurg-forrs melll
Kereszt
Viszont alig marad egy rnk a 6 km-re. Szval mr nem szarakodtunk, mentnk mint az llat. Egyszer sem lltunk mr meg. Volt egy kis emelked az elejn, aztn az erdben kanyargott az t. Ahogy kzeledtnk a hatrid fel, gy gyorstottunk, de a futst azrt mellztk. Mgttnk fekete felhk gylekeztek, amelyek mr a hangukat is hallattk. Ltszott, hogy most nem sszuk meg pr csepp esvel, mint elz nap Psztn. s termszetesen bekvekezett az is, ami be szokott akkor kvetkezni, amikor rohannnk a szintid miatt. Rossz irnyba fordultam. Zolcsi szlt, hogy a GPS-en hlyesg van, mintha msik irnyba mennnk. Szerencsre csak pr szz mtert csesztnk gy el. Tz perc ksssel futottunk be Kirlyrtre, amit azrt nem rtek, mert nem reztem azt, hogy sokkal lassabban mentem volna, mint a Pszt 40-en. Igaz, a sineken lassabbak voltunk, de nem annyira, s a vrban is elment j pr perc.

Vgl kaptunk azrt kitzt s emlklapot, meg kisvasutas kpeslapot is. Kr, hogy a kitzn nem kisvast van, hanem a trt rendez egyeslet kitzjt kaptuk meg.

rkezik a vonat Kirlyrtre
Kismaros, vglloms
Fl ra volt mg a kisvonat indulsig, amivel visszamentnk Kismarosra. A gzsrl sajnos lemaradtunk, mert arra mg kt rt kellett volna vrni, s Zolcsinak mg Salgtarjnba is haza kellett mennie. Kzben kitrt a zivatar, mindenki a fedett vrba meneklt. Az rkez vonat egy csomt ksett, de ht kocsi volt rajta. Egy mozdonnyal nem is tudott ide feljnni, ezrt egy hzta, egy msik meg tolta a vonatot.

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Bzmot a ngrdi vr eltt
Bzmot a ngrdi vr eltt
Ngrdot elhagyva
Ngrdot elhagyva
Htkocsis a kisvonat
Htkocsis a kisvonat
Kanyarban Szokolya futcjn
Kanyarban Szokolya futcjn
Kismaroson elfogatolva
Kismaroson elfogatolva
Induls vissza Kirlyrtre
Induls vissza Kirlyrtre