Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Forrs tra a Visegrdi hegysgben (2009-12-13)
Forrs tra a Visegrdi hegysgben. A beszmol
Mostanban
Lepke 25 (2022. mjus 12.)
Lepke 40 teljestmnytra a Keszthelyi-hegysgben
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd (2022. mjus 12.)
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd
OKT: Pilisszentkereszt-Rozlia-tg (2022. mjus 12.)
OKT Pilisszentkereszt-Rozlia-tglagyr
AK: Kunfehrt-Zknyszk (2022. janur 26.)
Se h, se knikula, se porz homok - tli tra a Dl-Alfldn
DDK: Bozsok-Molnaszecsd (2022. janur 26.)
szi tra a DDK vasi szakaszn Zsfival s Vgnnyal
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
Kanizsa 30 (2021. oktber 24.)
Kanizsa 30 sokadszorra
Kevly 20 (2021. oktber 24.)
Tra a Kevlyek krl a ks nyri szeptember elejn
Lovasberny 20 (2021. oktber 24.)
Rvid tra a Velencei-hegysgben s attl szakra

Tojs 40

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2009. prilis 13.
Induls: 06.40. Vrosmajor
rkezs: 14.21. Telki
Rsztvevk: feherb, krichard
Traparamterek
A tra hossza 39 km
Szintklnbsg 1350 m
tvonal Vrosmajor → Martinovics-hegy → Szchenyi-hegy → Normafa → Tndr-szikla → Hrhegyi camping → Gckler szikla → rpd-kilt → Virgos-nyereg → Solymr → Nagykovcsi → Telki
Szintid 10 ora
Helyszn Budai-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg 480 m - Szchenyi-hegy
Fogas, avagy a 60-as villamos
Hsvthtfn pont eljtt az ideje, hogy ismt elmentnk egy trra. Ezttal az nnepnaphoz hen a Tojs 40-re mentnk el kricharddal kettesben. A tra a Vrosmajorbl indult, egy kpsre a Moszkva-trtl. Els hallsra furcsnak tnhet, hogy a Moszkva-tren trzunk, de olyan utccskkon mentnk fel a hegyre, hogy gyakorlatilag alig tallkoztunk autval, plne nem reggel 7 ra eltt. Csak kereszteztk a forgalmas utakat. A sok aszfalt sem zavart, hiszen mg csak ppen elindultunk, nem szoktunk mg hozz a puhbb fldesthoz. Olykor elg hzs volt felmenni a meredek utckon, fleg a Dina utcai vagy 300 lpcsn. De elg simn haladtunk, mg kettesvel is tudtuk szedni a lpcsket.

Szchenyi emlk
Aztn a Szchenyi-hegyen elfogytak a lpcsk, s kicsit tvolabb a Normafnl egy rvid idre el is hagytuk az aszfaltburkolatot, amire csak ksbb, a Budakeszi ton trtnk vissza. Miutn magunk mgtt tudhattuk a tra els s egyben leghosszabb emelkedjt, lazn ballagtunk tovbb, de az 5 km/h-s tlagot tudtuk tartani.

Kilts a Normafrl
A Szchenyi-hegytl sokat mentnk lefel, egszen addig a pontig, ahol az 56-os villamos tvonalt kereszteztk. Innen ismt hossz lpcszs utn a Guckler-sziklhoz jutottunk fel, ahol pr percre leltnk inni, a tra sorn elszr. Kzben panormakpet ksztettem a krnyez hegyekrl. Kint a sziklrl mg a Gellrt-hegyet s a Szabadsg-szobrot is lehetett ltni. Innen rvid ideig mg szintben haladtunk, majd egy rvidebb emelked utn feljutottunk az rpd-kilthoz, ahonnan a msik oldalra, a Rzsadombra s a Dunra volt kilts. Azonban itt mr benttk a fk a kiltst, nem gy, mint a msik oldalon a sziklaormon.

10
Panorma a Guckler-sziklrl


TV-torony
Innen nem messze volt a frisstpont, zsros illetve parizeres kenyrrel. Felmentnk szinte egszen a Fels-kecske-hegyi TV-toronyhoz, ahonnan egy meredek lejtvel lejutottunk a Guckler-krtra. A jeleket nem nztk, csak gy az orrunk utn mentnk. A krton viszont eltntek a jelek, de szalagok jelentek meg helyettk. Knyelmes ez az t, vgig szintben halad, egy-egy helyen mg a vrosra is van kilts a meredek hegyoldalrl. a Virgos-nyereg utn tkeltnk a hegyek msik oldalra, s egy hosszabb erdtlen szakasz utn reztk a nap erejn, hogy mr jcskn benne vagyunk a dlelttben.

rpd-hd fellrl
A Cscs-hegyet nyugati oldalrl kerltk meg, ezt kveten pedig elrtk Budapest kzigazgatsi hatrt. Teht egszen eddig, krlbell 20 km-t vgig Budapesten bell mentnk. Itt tovbbra is csak szalagokat lttunk, zld jeleket szinte alig, vagy egyltaln nem. Az itinert nem olvastuk el rszletesen, csak annyit, hogy vgig a zld jelzsen kell haladni. Elvettk a trkpet, s az alapjn kvettk a talmi zld jelzst.

A hosszabb, emelkedben s lejtben szegny terepen krichard elrkezettnek rezte az idt egy jabb kajlsra. Kirtnk az erdbl s feltntek a Pilis hegyei, elterkben a rzsaszn bevsrlkzponttal. Bal lbszram kezdett kicsit fjni, ami mr a Try 50 utn eljtt. Kicsit snttottam, fleg Solymrra berve az emelked utcn felfel. Jl is esett a kocsmban, hogy egy kicsit lelhettem.

Solmyr, templom
Sikerlt mg mindig tartani az 5-s tlagot, annak ellenre, hogy az utbbi kilomtereken lelassultunk miattam. s mg dl sem volt. A most jv emelkedn szintn nem mentnk valami gyorsan, s rdekes mdon az erdbe berve egyre csak szelidlt a part. tkeltnk a Solymrt s Nagykovcsit elvlaszt gerincen, ahol megkaptuk az utols pecstnket, innen mr csak 9 km volt htra a clig.

Nagykovcsi, kkereszt
Irgalmatlan soknak tnt, mire lertnk Nagykovcsira, viszont onnan meglepen gyorsnak ment minden. Fleg az erdei szakaszon. Tbbszr rlptem kis kvekre, s pont olyan rossz helyen trtnt, hogy lezsibbadt az egsz lbfejem. Ugyan ezek csak tmeneti jelensgek voltak, de roppant kellemetlen rzs volt. A bal lbamon mr szinte megszoktam a fjdalmat, ezzel mg a vilgbl is kigyalogoltam volna. Ms gond nem volt. Krichard lltsa szerint nyert egy vzhlyagot a talpra, de a mozgskultrjn ez nem ltszdott. Meg az sem, hogy mr az idejt se tudja, hogy mikor trzott.

Poroszkls Nagykovcsit elhagyva
Az erdbl kirve mr lttuk Telkit, de azrt az utols emelked a falu futcjn rohadtul nem hinyzott. A rendezk rszrl a pontossg volt kiemelked: az itiner is pontos volt, nem voltak benne ellentmondsok, minden ellenrz ponton ki volt rva az eltelt t, s a kvetkez pont tvolsga. Mg tojscsokit is adtak, s nem a gagyi fajtbl.