Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Kinizsi Szzas

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2007. mjus 19.
Induls: 7.35 - Csillaghegy
rkezs: 7.00. Szrliget
Rsztvevk: feherb, krichard, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2002  2003  2004 
Traparamterek
A tra hossza 101 km
Szintklnbsg 2770 m
tvonal Csillaghegy -> Nagy-Kevly -> Hossz-hegy -> Pilis -> Kesztlc -> Dorog -> Nagy-Gete -> Mogyorsbnya -> Pusztamart -> Bnyahegy -> Koldusszlls -> Somly -> Szrliget
Szintid 24 ora
Helyszn Pilis
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Pilis oldalban - 700 m
Idjrs
Eleinte borult volt az g, jszaka az es is esett, de indulskor mr nem volt csapadk. Napkzben fokozatosan cskkent a felhzet, s dlutn tbb rra a nap is kisttt. jszaka nem volt idjrs, fogalmam sincs mennyi felh volt, mert rohadtul leszartam, de miutn a nap felkelt, hajnalban volt egy jelentktelen zpor. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Idn krichard-ot is sikerlt rbeszlni, hogy eljjjn velnk. Igaz, engem is r kellett, s csak azrt indultam el, mert talltam egy viszonylag j cipt. Juhi nem jtt, inkbb (el)ment... Nekem ez az tdik prblkozsom, szabolnak a negyedik.

Sorbanlls
A Kevly eltt
Nem akartunk nagyon korn indulni, 7-kor lltunk be a sorba, s 7.35-t pecsteltek indulsnak. A sorszmunk 800 felett volt, lltlag 1300-an indultak.

Az els 5 km kisebb szakaszok kivtelbvek majdnem vgig emelkedik. Fel, egszen a Nagy-Kevlyig. De itt mg mindenki friss, ha gy rohan fel a hegyre, mint n, s a tetejn ki is dglik, az csak tmeneti llapot, gyorsan ki lehet heverni. A kihevers addig tartott nekem, amg megvrtuk szabolt, aki lemaradt kicsit virgokat fnykpezni. Lefel is elhagytuk Lszlt, de Csobnka eltt mr utol is rt. Krichardnak nem volt valami j kedve, fjt kicsit a lba, s aggdott, hogy mi lesz ksbb. Kicsit ideges is volt, de kivtelesen nem beszlt csnyn.

Erd
A Hossz-hegyre vezet emelkedn kezdtem rezni, hogy kellene valami kajlni. Az ellenrz pont eltt nem akartam megllni, menet kzben meg nem szeretek enni. Az ellenrz pont utn krichard bekente a fjs lbt kenccsel, aminek a nevt inkbb nem rom le, de valami izomlazt, izletfjdalom-csillapt krmrl van sz, de a neve alapjn akr msra is lehetne hasznlni. Ezt a pr percet kihasznltam, s megettem egy szendvicset. gy tnt, hasznlt neki a krm, mert egyre jobb hangulatban volt, s mr nem is panaszkodott a lbra. n viszont elkezdtem rezni a talpamat.

Kilts a Pilisrl a rajt fel
A Pilisig lazbb a terep, aztn a sznti mttl elkezd emelkedni. 200 m-rel magasabb a Kevlynl, mgsem visel meg annyira a felkapaszkods. Az emelked eleje nehezebb, de amint elrjk az utat lezr sorompt, elkezd enyhlni az emelked, s a szerpentinen mr kifejezetten gyenge. A GPS szerint tartjuk a 4.9-es tlagot, amiben azrt a trabotnak is nagy szerepe van, fleg az emelkedknl nyjt nagy segtsget. A Pilis oldalban a mezn leltnk, hogy ismt bevrjuk szabolt, aki megint lellt fotzni. Hiba volt, mert azonnal megmsztak a kullancsok. Felkeltnk ht, s inkbb tovbbindultunk kicsit lassabban, htha szabola utolr. Ha meg nem, akkor a Pilis-nyeregben megvrjuk. Egy lny utn mentnk, aki nagyon aranyosan riszlta a fenekt, s pillanatok alatt elrtk a nyeregben lv msodik ellenrz pontot. Szabola nem rt utol, de addig ismt @26%elfogyasztottunk egy szendvicset@. Nagyjbl 3-4 perccel ksbb meg is rkezett. Ksbb elmondta, hogy elg szarul viselte ezt a szakaszt, s szmra ez volt a holtpont. Most voltunk a tv negyednl, ha gy folytatjuk, 20 ra alatt megcsinljuk. De eddig mindig gy volt, szval meg sem fordult a fejemben, hogy erre n kpes lennk. Mindig az elejn nyomjuk meg az iramot, az jszaka gyis lelasst engem.

A Ktg-hegy
Innen tulajdonkppen mr egytt haladtunk, szabola sem llt meg hosszabb idszakra fotzni. A talpam mr jobban reztem, de mg nem volt vszes. Viszont tudtam, hogy idvel egyre szarabb lesz, csak az a krds, hogy mikor kezd elviselhetetlen lenni. Br arra is volt mr plda, hogy nem lett szarabb a helyzet. Kesztlcn nem talltunk kutat, br egy hznl a tulaj kirakott egy slagot a kerten kvl, de inkbb nem lltunk be a sorba. Tovbbra is j tempban haladtunk, annak ellenre, hogy a nap kisttt, s elg meleg lett. Fogytn volt vzkszletnk, ezrt elhatroztuk, hogy Dorogon vesznk egy klt, s a temetbe bemegynk vzrt. Dorog hatrban vettk szre, hogy az tvonal most nem megy be a vrosba, hanem elkerli azt, lervidtve az utat. De azt is rtk a rendezk, hogy be lehet menni Dorogra, aki akar. Mi akartunk, mert a Mogyorsbnyig tart szakaszt nem bruk volna ki ennyi vzzel.

Visszanzve a Getre
A dorogi betrs +1,8 km-t jelentett, de idnk volt bven. A vros msik szln frisstpont is volt, fel literes svnyvizeket osztogattak. Aztn az res flakonokat sokan a Getn csak gy lekrtk egy tzrakhelyre. Most jtt a hallszakasz. Ez mindig megviselt. A Getre felfel meg kellett llnom, s egy hzsra megittam a nemrg kapott svnyvizet, Mondtam a tbbieknek, hogy menjenek csak elre, majd a tetn vrjanak meg. Ott le kellett lnm, a talpamnak kellett egy kis pihen. Ez az hegy, ami nemcsak felfel, hanem lefel is kemny. Lefel kezdett a combom begrcslni, ha kicsit tovbb megynk lefel, biztos, hogy bedurran. Tovbbra is napstsben mentnk, rohadt **** lejtn, ami nem volt olyan meredek, mint a Gete, de **** volt. Nem tudok jobb szt r. Szerencse, hogy nem tartott olyan sokig, igazbl semmit sem vesztettnk az tlagsebessgnkbl. Azonban ahogy lertnk a vlgybe, rgtn ismt emelked kvetkezett, homokos terepen. Ez le is lasstott rendesen, "mint Malackt a szembeszl". Fleg az els pr szz mter, az volt a legkemnyebb. Nagyon kimerltnek reztem magam, de csak az emelkedn volt gond. A Hegyes-kig mr csak egy rvid meredek szakasz volt, de addig kicsit sikerlt regenerldni. Viszont fltig egy hosszabb, szopats emelked mg htra volt.

Pihen a Tokodi pincknl
A Tokodi pincevlgyben a helyiek zsros kenyrrel kedveskedtek a trzknak, amit muszj volt kihasznlni. Felbontottam a csokis perecet is, s felfaltam legalbb a felt. Aztn indultunk tovbb, hiszen a Ksziklt is meg kell mg hgni Mogyorsbnyig. Itt megint lemaradtam, mghozz jcskn, hiszen egy sziklra le is ltem. Nzegettem a buszmenetrendet, hogy hogyan juthatok haza innen. Igazbl az zavart, hogy ezekkel az emelkedkkel nagyon lecskkent az tlagsebessgnk. Viszont mg mindig sok idelnynk van. Ami megint csak a felads mellett szlt, hogy a talpam is egyre jobban fjt. Mellesleg kurvra szar hangulatba kerltem, emlkeim szerint a mltkor sokkal jobban voltam. Akkor 80 km-ig jutottam el.

Mogyorsbnyn pihiztnk, a tbbieknek ltszlag nem volt semmi bajuk, krichardnak is elmlt a lbfjdalma. Szabola megkrdezte, hogy ugye nem forgatok olyan baromsgot a fejemben, hogy a menetrendet olvasgatom a tra fzetben. Mondtam neki, hogy ...

18.45-kor indultunk el a kocsmbl, azaz 11 ra 10 perc alatt tettk meg az els 50 km-t (igazbl kicsit tbbet). Szval legalbb egy ra elnynk volt. Azrt aggdtam, mert most olyan szakasz jn Pusztamartig, ahol kicsi, de sok emelked van, meg persze Piton professzortl is tartottam. Plifldszentkeresztig nem mentnk valami gyorsan, tovbb cskkent az tlagsebessgnk a GPS szerint. Mr csak 4.6 volt. A falu utn aztn valami trtnt. Egyszer csak elmentem elre, mert nekem gyorsabban kicsit knyelmesebb volt lemenni a lejtn. Gondoltam, a kvetkez emelkedn gyis utolrnek a tbbiek. De nem rtek utol, st a kvetkezn, s az utna jvn sem. Mg n elzgettem msoket, akik az elbb engem hagytak le. Nem tudom mi trtnt hirtelen, nem kapkodtam leveg utn, nem reztem azt, hogy mindjrt megdglk, tulajdonkppen simn vettem az akadlyokat. Azrt fltem attl, hogy meglesz ennek is a bjtje. A lejtkn nem bottal mentem, felvettem ket, s a szrukat fogtam. Kellemesen hidegek voltak, persze csak kb. fl percig, de az szmtott. Egy erdirtsnl leltem egy tuskra, ott megvrtam a tbbieket. Amg megrkeztek, sikerlt is kinyitnom a msik sznsavas svnyvizemet, ami eddig rintetlenl ztykldtt a tskmban.

Kezdett stt lenni, de nem akartuk elvenni a lmpkat. Majd csak Pusztamart utn vilgtottunk, amikor bertnk az erdbe. Pusztamart eltt mr messze hallottuk a koncert zajt, valami irracionlis zene volt, death metal es techno keverke. A Gerecsre mr lmpzva mentnk fel. gy alakult, hogy muszj volt botoznom, gy az n kzilmpmat szabola vitte, a juhi egyik fejlmpja - a teszks - pedig hozzm kerlt. A Gerecsn felfel elg szarul voltam, le is kellett lni egy kre, ahol benyomtam egy kis klt. Elre mondtam a tbbieknek, hogy ideges leszek, ha besttedik, s ez gy is lett. Csak a lbaimat pakoltam egyms utn, alig vrtam, hogy Bnyahegyre rkezznk, addig mr semmi esetre sem akartam ellni. Nem nztem se jobbra, se balra, a jelzseket se figyeltem, csak a lbam el bambultam. Beszlni sem volt erm, csak a legszksgesebbeket tudtam kimondani (igen, nem, b@ssz@meg). Bnyahegy eltt krichard llt meg, szabola megllt vele, n inkbb tovbbmentem, gyakorlatilag pr szz mter volt mr csak htra. Ott aztn megapihent engedlyeztnk magunknak. 22.45-re rtnk fel, s 23.05-ig terveztk a pihent. Ezzel mg fl rs elnynk van.

Bnyahegyen
Legszvesebben aludtam volna, krichard is ott fekdt mellettem, szabola viszont nagyon fitt volt. Akr egy taptzsba is belevgott volna. Nekem ismt elszllt minden pozitv gondolatom, mintha dementorok szvtk volna ki az agyambl a pozitv gondolatokat. Krichard sem beszlt, pedig nem is olyan rg, nagyon nyomta a szveget. Mint, ahogy a Natasa szokta. Induls eltt tcserltem a plt, hogy ne az izzadt legyen rajtam. gy kellemesebb volt, de szrevettem, hogy a htizsk kimarta a htamat.

Induls utn gyakorlatilag hisztiroham jtt rm. Hogy mi a f@sznak nem adom fel, a tbbieknek is sokkal jobb lenne, mert nem tartanm fel, s nem lasstanm le ket. Nem tudtam a kves svnyen gyorsan menni, nem akartam, hogy egy rossz lpsnl kirepedjenek a vzhlyagjaim a talpam oldaln. n mentem ell, mint a legbnbb, gy nem hagytak el a tbbiek. Szabola kzpen, vgig beszlt a Mozaikrl meg a gyjtsi mnijrl. Akkor j volt odafigyelni valami msra, de bevallom mr nem emlkszem, hogy pontosan mirl volt sz. Richrd a vgn jtt, azt mondta neki az a legjobb. Nem volt hideg az jszaka, nha kicsit fjt a szl, ilyenkor fjt a sebhely a homlokomon. De nem villm alak, hanem csak egy rgi mtti heg.

Szmomra a kvetkez fordulpont a vrtestolnai mt volt. Itt azzal ltem le, hogy ksz vagyok teljesen, s egyre lassabban megynk. Mr-mr abban is megegyeztnk, hogy Koldusszllson - 80-nl - megint kiszllok, nehogy a tbbeknek ne sikerljn. Aztn visszaszmoltuk az itinerbl a htralv utat. 26 km volt htra, s 7 rnk maradt mg. Azt tudtuk, hogy a GPS s az itiner kztt nagy a klnbsg, taln valahol nem ltott elg holdat. A lnyeg, hogy mgsem jttnk olyan lassan, mint ahogy gondoltam, s ismt felcsillant a remny, hiszen a 4-es tlagot simn tudjuk tartani. Elindultunk ht Koldusszlls fel, de most vltozott a fellls. Szabola ment ell, mondta milyen akadlyok vannak az ton (fa, k, pocsolya, sr, vaddiszn, meztelen n, vrfarkas, stb...). Nekem ez sokat segtett, elkezdtem azt hinni, hogy mr agyban lekzdttem az akadlyt, mr csak a talpamnak kell kibrnia. Krichard jtt utnam, magban nekelgetett. Vgl is Koldusszllsig 5-s tlaggal sikerlt menni, gy behoztunk egy csomt, viszont most ismt sok emelked jn, amik ugyan nem meredekek, viszont 80 km gyalogls utn mr minden emelked szar.

Nem csrghettnk sokat a vadszhznl, megbeszltk, hogy egy tfs csoport utn elindulunk. Azt kvntam, brcsak minl lassabban rnnek oda hozznk, de sajnos egyszer csak odartek, s mi is tovbbindultunk. Szabola mondogatta az utat, n mentem utna, krichard meg a vgn. kezdett szarul lenni, lmos volt, s alig vrta a napfelkeltt. Ideges is volt, mondtam szabolnak, hogy inkbb ne szljon hozz, mert akkor csak veszekeds lesz. n is voltam mr ilyen llapotban, amikor megrltem minden felm jv krdmondattl. A tornypusztai mton leltnk, elkunyiztam krichardtl hrom korty nescaft, mert kezdtem gy rezni, hogy menet kzben elalszok. A trabot sokat segtett, ennek is ksznhetem, hogy nem adtam fel az jszaka kzepn 70 s 80 km kztt.

El kellett indulni, klnben ott alszunk el. Tbb, mint 3 km aszfaltt. Visszagondolni is rossz r. Szabola flt, hogy lesz koki a vgn, s hogy majd hzzam n, mert a vgn n fogok gy menni, mint a gp. Krichard kicsit lemaradt, a mt vgn vrtuk meg. Kiderlt, hogy szarnia kell, ezrt nem tudott gyorsan menni, itt el is ment. Ezalatt a pr perc alatt mr szabola is lelt. Ott voltunk a vrva vrt Somly alatt, alig 500 m-re az utols ellenrz ponttl. Itt kezdett vilgosodni, de az erdben azrt mg elklt a lmpa. A Somly nem vszes emelked, tz perc alatt felrtnk, krichard evett egy szendvicset, addig ismt pihi. 4 rnk maradt berni. Szabola kezdett majrzni, krichard pedig megnyugodni ltszott. n egy kicsit tartottam mg Piton professzortl, ezrt sietsre vettem. Nem sokkal ksbb szabola utolrt, aztn szembl megjelent juhi a tbornoki melegtjben, s egy fnykpezgpbe nzegetett. Eljtt az utols vonattal Pestrl, ott aludt az autplya aluljrja mellett lv sznakazalok egyikn, majd amikor kivilgosodott, elindult felfel. Milyen rendes csv, n meg kszns helyett, csak egy "Ht te mi a f@szt keresel itt?"-et mondtam neki. Meg azt is, hogy nem kell kla".

Utols lels
Mivel juhi ismeri az utat, kricharddal jtt, mi szabolval elresiettnk. Lszl szerint Richrd lassan jn, s nem akarja megrteni, hogy az lass. 5,5 km-rel a cl eltt leltnk kicsit pihenni, eddig nagyon j tempban mentnk, nem is gondoltam volna, hogy mg sikerlt ennyire sszeszedni magam. Szabola vgig kzvetlenl mgttem jtt, s elkezdte a "Naugye" kezdet mondatokat mondani. Sokakat leelztnk, tulajdonkppen egyikk sem ment - velem egytt -, hanem a grcs rngatta ket, s inkbb vonaglsnak lehetett mondani azt a fajta mozgst. Kiderlt, hogy krichardk nincsenek is sokkal lemaradva. 5 percre r rkeztek meg, amikor mi leltnk, s krichard beszlt. Ismt. Nem tudni, juhi mit mvelt vele.

Mindjrt elrjk az autplyt
5 perccel utnuk mi is elindultunk, ami szoks szerint megint nehezen ment, de bemelegedtnk. 1 s 3/4 rnk volt mg a szintidbl. Most mr megnyugodtam, csak azrt prbltunk sietni, hogy minl elbb vget rjen ez az egsz. Szabola sztlan volt, br a mozgsn kvlrl nem ltszott, hogy brmi baja lenne. A kvetkez prbeszd is csak 99 km megttele utn jhetett ltre: f: - Nzd szabola, az egy forrs! sz: - Jaj, vazzeg, lgysz most ne!

Virslizabls a clban
Az autplytl mg 3 km a cl, egy dombon kell tmszni hozz. Ezt mr szinte nkvleti llapotban nyomtuk le, juhi vezetett minket. Aztn meglttuk Szrliget hzait, majd rtrtnk az els aszfaltos utcra. Itt jtt szembe Kovcs Mikls, de az, amelyiknek semmi kze a Trixihez. Innen mr ltszott a vastlloms, pont a Dacia expressz hzott t rajta.

Azt hiszem Szrliget az a telepls, amelynek 12 rn bell a legtbben rlnek. Radsul gy, hogy ezt az ott lk nem is tudjk. Elvnszorogtunk az iskolig, benyomtuk a virslit, aztn hztunk haza. Piton professzor meg bekaphatja.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Ranunculus illyricus L.
Selymes boglrka
(Ranunculus illyricus L.)
Anemone sylvestris L.
Erdei szellrzsa
(Anemone sylvestris L.)
Hyoscyamus niger L.
Belndek
(Hyoscyamus niger L.)
Hieracium bauhinii
Magas hlgyml
(Hieracium bauhinii)
Silene dioica
Piros mcsvirg
(Silene dioica)
Iris graminea L.
Pzsitos nszirom
(Iris graminea L.)
Muscari comosum Mill.
stks gyngyike
(Muscari comosum Mill.)