Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Keszthely-Tapolca
(2010-10-09)
szi kktra a Tapolcai-medencben I: Keszthely - Tapolca
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Irottk 70

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2002. oktber 19.
Induls: 6.00 - Kszeg
rkezs: 22.00 - Kszeg
Rsztvevk: feherb, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2003  2005  2007  2008  2009 
Traparamterek
A tra hossza68 km
Szintklnbsg2003 m
tvonalKszeg -> Enik-forrs -> Velem -> Bozsok -> rottk -> Velem -> Hrmann-forrs -> Stjerhzak -> Tbor-hegy -> Paradicsomos -> Htvezr-forrs -> hz-tet -> Kenyr-hegy -> Velem -> Lukcshza -> Kszegfalva -> Kszeg
Szintid8 ora
HelysznKszegi-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassgrottk - 886 m
Idjrs
Eleinte kevs felh, majd dlutn ersen megnvekv felhzet, gyenge zporral.
Mg sttben indultunk el a rajtbl. Felvltva vittk a zskot, mint a Kinizsin, de most szabola kezdett. Elvllalta, hogy felviszi az rott-kre. Tmegrajt volt, gyhogy az elejn mg egytt haladt a tmeg. Lmpzni nem nagyon kellett, mert emlkeztem az tra, s inkbb a tmeget kvettk. Volt egy kis sr a tegnapi hidegfrontot kveten, de nem volt vszes. J 4-es tlaggal mentnk, egyltaln nem rohantunk. Msfl ra alatt rtnk Velemre, ami 9 km. Eddig tbb kisebb emelked volt, ezutn kt nagyobb kvetkezik majd: a Kalapos-k, s az rott-k. 10 km-en bell 700 m szint. Bozsokig szp t volt, nem mentnk gyorsan, st sokan elhztak melllnk. A Kalapos-k is megfkezett bennnket. A hegytetrl visszanzve felhk sztak alattunk. Nem zrt felhzet, hanem amolyan kdszer, esetleg St lyukakkal. Szabolnak nagyon tetszett. Az rott-k mg jobban megfkezett, fleg szabola llt meg tbbszr a tskval. A kiltba fel sem jtt. Pedig nagyon szp volt a kilts. Magyarorszg fel felh volt alattunk amg a szem ellt, osztrk oldalon csak egy-kt foszlny szott, de mr havasak voltak a kzeli hegycscsok: a Schneeberg s a Rax.

Fl tizenegykor indultunk el a cscsrl. Innentl n vittem a tskt. Tnyleg nagyon nehz volt, radsul szabola megpakolta kvekkel, mert azt mondta, hogy a pals kzet, ami itt van, nagyon jl nz ki az akvriumban. Visszafel Velemig vgig lejt volt, 5 km-en keresztl. Nem kellett egy ra, hogy odarjnk. Kzben estem is egyet, s kiszakadt a nadrgom a trdemnl. Lefel elttnk volt alul a felhtenger, de mire Velemre rtnk mr nem ltszott. Tl alacsonyan voltunk, s el is tnt szpen lassan. Velemben kipakoltuk a kveket, hogy majd a harmadik karika eltt felvesszk. Rvid kajls utn fl 12-kor indultunk, azaz 5 s fl ra alatt tettk meg az els 23 km-t. A Szent-Vid kpolnhoz mindig nehezemre esett felmenni, most sem volt ez mskpp. tkzben sszefutottunk kt gyerekkel, akik msfl rt vertek rnk, de mr nagyon kivoltak. A tl gyors kezds miatt mr ekkor teljesen sztesett a mozgsuk. A Stjerhzak eltt aztn vgleg le is elztk ket. Mr jcskn tl voltunk a szint felnl, most engem kellett vrni. gy ltszik a tska megteszi a hatst. A fenyerdben nagyon szp lgyl galckat lttunk. A Stjerhzaknl mr reztem a lbamat, de mg nem volt vszes. Tovbbra is kzepes tempban haladtunk, fl rval rtnk oda az ellenrz pont zrsa eltt. A Tbor-hegyre sokkal nehezebb volt felmenni, mint rgebben. Jobban el voltam fradva, s kicsit aggdtam az utols szakasz miatt. A Tbor-hegy tetejn pillantotta meg szabola a havas hegycscsokat, nekem mr nem volt j ez a ltvny. Sokat voltunk erdben, most hogy kijttnk be volt borulva, s kicsit cspgtt is az es. Innen 3 km a Paradicsomos, ahova egy nagyon meredek lejtn kell lemenni. Csak lassan tudtam menni, s ott a vakerszs miatt is elment sok id. Sokan le is hagytak minket. Flton voltunk csak, de a tra freje mr megvolt. tadtam a tskt szabolnak, s nekivgtunk. A Htforrsig mton haladtunk, viszonylag gyorsan. Itt tltt fel elttem a kp, hogy sietni kell, ha be akarunk rni. gy szmoltam, hogy csak kicsivel zrs eltt rnk csak be a clba. A 6 km-t egy ra tz perc alatt megcsinltuk, ami nem olyan rossz eredmny. Gyakorlatilag szinte vgig sztlanul battyogtunk, nem volt kedvem beszlni. Az hz-tetre felfel volt az utols nagy emelked, de utna mr vgig laza a terep. A seggem kezdett fjni, ahol kidrzsldtt, de tovbbra is tudtuk tartani az 5 km/h krli sebessget, ami most letet, azaz trt mentett. A vrtnl hamarabb, de mg gy is elg ksn, rtnk vissza Velemre. Megprbltam bekrmezni a combom kztti rszt, de nem hasznlt mr semmit.

Ettnk, ittunk, felpakoltuk a nehezket, s sajnos tovbbmentnk. Legszvesebben feladtam volna, br viszonylag sok idnk volt, az eltveds-veszlyes helyre mr stteds eltt nem rhetnk el. Radsul csak gy tudtam menni, mint aki beszart. Megint rmjtt az idiotizmus, ahogy bertnk az erdbe, s elszedtk a zseblmpt. Szabola vitt csak elre. Mindig mondta, hogy ha akadly van az ton, vagy hogy ltja a turistajelzst. Szerencsre nem tvedtnk el, de mr csak vonszoltam magamat. Csak nem akart elfogyni az erd, pedig mr gy leltem volna. Aztn vget rt, ahogy ez lenni szokott, s kint mr nem kellett lmpzni, mert telihold volt, s j volt az t is. A lels utn viszonylag j volt a hangulatom egy darabig, aztn Lukcshzra berve megint elkedvetlenedtem. gy reztem soha nem rnk be a clba. Pedig mr nem voltunk messze: 10 km-en bell voltunk, s majdnem 3 rnk volt mg. A kvetkez ellenrz pont eltti utols km - a snek utni szakasz volt a legrosszabb az egsz trban. Ismt el kellett venni a lmpt, mert sok volt a tcsa, s csszott is az t. Itt nagyon szarul voltam, msok is prbltak vgasztalni, nemcsak a szabola. Egy lny forralt borral knlt az llomson, de nem fogadtam el, mert utlom a forralt bort. Nem tett volna jt. Klnben sem fztam. Ahogy kirtnk a mtra, egybl megtltosodtam. Nem tudom mi trtnt. Innen csak 5,5 km a clig, s vgig mton kell menni. Kszegfalvn leltnk egy padra a buszmegllba pihenni, ahol majdnem el is aludtam. De utna is gyorsan mentnk, s este 10-re bertnk a clba. Az utols szakaszon 8 embert is megelztnk, kztk azt a lnyt, aki forralt borral knlt, pedig nagyon gyorsan elment mellettnk. Szerencse, hogy a vgn sikerlt sszeszednem magamat, gy ez az ideredmny nem is olyan rossz.

A lbam megint szarszagot rasztott, de frds utn mr ms embernek reztem magam. s mg meleg vz is volt. Lassabbak voltunk egy fl rval, mint a legutbb, amikor egyedl mentem, az utols szakaszon jobban el is voltam fradva, de a clban lefekvskor jobb volt most a hangulatom.