Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
AK: Hajs-Sksd
(2021-02-26)
tkels az Illancson
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

rottk 50

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2007. oktber 21.
Induls: 6.20 - Kszeg
rkezs: 17.10 - Kszeg
Rsztvevk: feherb
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2002  2003  2005  2008  2009 
Traparamterek
A tra hossza48 km
Szintklnbsg2000 m
tvonalKszeg -> hz-tet -> Vrs kereszt -> Velem -> Bozsok -> Kalapos-k -> rott-k -> Velem -> Szent Vid -> Stjerhzak -> Tbor-hegy -> Paradicsomos -> Htforrs -> hz-tet -> Kszeg
Szintid12 ora
HelysznKszegi-hegysg
Legmagasabb tengerszint feletti magassgrott-k - 882 mter
Idjrs
Tlnyoman borult az g, csak dleltt szakadozott fel rvid idre a felhzet. Reggel volt szemetels szint es. Dl krl is volt egy rvid zpor Velemben, de a Szent Vid-hegyen mr graupelzpor fogadott. A cscsok felhben voltak, kb 600 m-en volt a felhalap. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Nem vittem zseblmpt. Direkt, szval kivtelesen nem hagytam otthon, br a juhitl krtem, elfelejtette. De azrt lett volna nekem is, csak szarabb. Alapbl az 50-esre mentem volna gyis, amire azrt nem felttlenl kell a lmpa, de gondolkodtam, hogyha mr gyis ott kell aludni kt napot, akkor mehetnk a 70-esre is. gy maradt az 50 km. Ami tulajdonkppen rint minden olyan fasza helyet a Kszeg-hegysgben (taln Ck kivtelvel), amit a 70-es, de nincs a vgn az a 20 km-es nagy kerl vissza Velembe. Szval, az 50 km-es rsztv gy kirdemli az berfasza tra elismer cmet. Minden van benne, ami kell, hossz is, fraszt is, szp a tj, s szerintem a szervezs is j.

Csak egyedl mentem, a tbbiek nem rtkeltk a korn kels-kurvasokat vonatozs-hidegben s hban sokat menetels hromszg ltal bezrt llapotteret. gy kell nekik! De akkor ne rtkeljk a faszttrzs-utna faszapizztevs-jtsrzs koordintk ltal jellemzett trszget se! Remlem vettek egy fasza Opel Corsat Egerben, vzz!

hz-tet, a reggeli kdben
A tra eltti nap utaztam Kszegre, s dghossz vonatozs utn- amiben 18 km Bz-mot is volt - a suli tornatermben aludtam. Mint mindig, most is sok volt a gyerek, akik ugye gyerekeskedtek, deht ezrt gyerekek. Szerencsre fradt voltam, mg villanyfnyben sikerlt elaludnom. Kiderlt, hogy az 50 km-es tv eleje nem a 70-esekkel, hanem a 35-skkel megy. Stt volt mg, nem volt nlam ugye lmpa, azt a rszt pedig nem ismerem. Szerencsre az 50-es indulst meghosszabbtottk 7-ig gy vrtam. Megreggeliztem, s 6.20-kor indultam. Mg mindig stt volt, borult volt az g, gy nem is fog hamar vilgosodni. Szerencsre nlam volt a GPS, s ha nem lttam jelzst a keresztezdsben, akkor az segtett. Csak fltem, hogy a hideg, meg a GPS lmpja hamar lemerti az elemet, s akkor szabola engem ki fog nyrni. Kb. fl ra mltn viszont mr minden jl ltszdott, csak az hzra tart emelked frasztott ki. Hozz kell tenni, hogy itt NAGYON nem akartam trzni, legszvesebben visszafordultam volna. Hideg is volt, ennek ellenre izzadtam, mint egy l. A tetn viszont minden j lett, legalbbis ami a kedvet illeti.

A Borha-forrs krnyke
Tovbb a Vrs keresztig csak kevs emelked van, onnan tulajdonkppen lejt egsz Velemig. tkzben lefnykpeztem a Bolhs-forrst, ami nem mkdtt. Kirve egy aszfalttra megelztt egy fut, aztn eltvedt, megelztt mg egyszer. Velemben nem lltam meg, azonnal indultam tovbb. Bozsokig mg prszor elismtldtt az eset a futval, aztn vgleg lehagyott, gy tnt, megtallta a helyes utat, vagy elveszett rkre. A Kalapos-kre vezet a kvetkez kemny emelked. gy nz ki, mintha az Alpokban lenne, pedig ez mg csak az alja. Azt vettem szre, hogy a durva emelkedket kivve egsz jl brom az iramot. Taln a trabot miatt van, vagy nem tudom. Itt a tetn fjt a szl, ami a fedetlen kezemnek nem tett jt. n hlye! Otthon, amikor pakoltam el a trabotokat, felsejlett elttem egy kp a hawk-bl: -5 fokos 850 meg ers szaki szl; bszke is voltam magamra, hogy eszembe jutott, hogy kne egy keszty, mert a bot miatt nem tudom zsebre tenni a kezemet. Nan, hogy otthon hagytam azt a ***** kesztyt! Szerencsre nem sok szeles rsz volt.

Havas tj
Havas fenyk
A Kalapos-knl egy szmot kellett a lapra rni, ami nem a 986 volt. Innen van ugye a nagy ugrs, fel az rott-kre, de azrt eltte van egy szp lejt is a Stt-vlgybe. A vlgybe lerve elszr kicsit szar volt a kaptat, de ezt is egsz jl brtam. Van egy kk hromszg jelzs, ami a f turistatbl gazik ki, mindig ott szoktam kicsit megpihenni, csokit enni, s inni egy kicsit. Utna jult ervel megyek tovbb. Most is gy tettem. 760 m magassgban pillantottam meg az els hfoltok a kidlt fadarabokon. Aztn egyre tbb folt lett, mg vgl ssze is rtek. A cscson a fenyk gy nztek ki, mintha valami alpesi tjon lettem volna. A padon lv hbol ltszott, hogy kb. 2 cm h esett. Az ton persze mr nem volt, ott a trzk letapostk. Tiszta tl volt, lent a faluban pedig mg az szbl indultam. Viszont egyltaln nem fztam, taln a mozgs miatt.

A kilt, kivtelesen nem mentem fel
A cscsrl egy ra alatt terveztem lejutni Velembe. Ehhez kicsit sietnem kellett. Ismt utolrt egy fut, azt mondta kztem s kzte vagy 20 vaddiszn szaladt t a turistaton, volt kztk sok kicsi is. Fasza, n pedig semmit sem vettem szre bellk. Azt hiszem, hogy ha ezen az ton jttnk volna fel, az sokkal szadibb lett volna. Velem hatrban egy ktbl ptoltam vzkszleteimet, a fl veg balfi vzhez ntttem mg egy fl veg ktvizet. Velemben most pihentem kb. 15 percet, ez alatt ettem egy kis zsros kenyeret, meg melegtettem magam a teval.

Indulskorid=wikipedia class=bigimg name="wikipedia"elkezdett szemerklni az es, de nem volt vszes. Nem akartam felvenni az eskabtot, gyis nemsokra berek a fk al, ott ez szrevehetetlen lesz.
Szent-Vid kpolna az Alkothzbl nzve
Az is volt, csak ppen a szl lefjta az intercepcis vesztesget a levelekrl. A Szent Vid-hegyre viv t is elg szp kaptat, flton ezrt pihenskppen megnztem a Szent-kutat. Ez sem folyt, viszont lttam egy szalamandrt stlni a forrsnl. Az egsz emelkedn a templom alatt lv lpcsk a legfrasztbbak, szinte kikptem a tdmet, mire felrtem. Itt volt egy kicsi graupelzpor. Megint egy lazbb rsz jtt, majd egy hossz, kzepesen meredek emelked fel, a Hrmann-forrsig. Nagy LAI-j fenyvesek mellett haladt az t, de nem volt olyan sok lgyl galca, mint a mltkor. Egyet azrt sikerlt lefnykpezni.

Hrmann-forrs
A Hrmann-forrs kdben volt, ez mr folydoglt kicsit. Fzott a kezem, nem volt kedvem inni belle. A Stjerhzak kb. 100-150 mterrel lejjebb vannak, ott mr szp, tiszta id volt. Ettem egy almt, de az is lefagyasztotta a kezemet, prbltam gyorsan enni. Mr nem volt sok htra, tulajdonkppen kt emelkedn kellett tlesni: egy hosszt, aminek a vge szadis, s egy rvidebb, ami nagyon szadis. De ht ssze kell jnnie annak a 2000 mternek valahogy! Innen nincs turistajelzs, fehr pontokat kellett kvetni, amiket a fkra rajzoltak. A Kszegi-hegysg eldugott zugba rtem, errefel csak mostanban kezdtk el felfestegetni a jelzseket, s nincsen erre olyan hres hely, mint pl. a Htforrs, vagy Velem. Pedig erre is vannak j helyek, pl. a Tbor-hegyrl nagyon j a kilts, szp idben ltszik a Soproni-hegysg, az hz-tetn a kilt (ez most is ltszdott, pedig szar id volt), osztrk oldalon a Lkai-vr, a Schneeberg s a Rax is (ezek most nem ltszdtak). De a Szikla-forrs is jl hangzik, br az nem tudom, hol van, de valamerre errefel. Egyszer fel kne kutatni, ha szabola rr.

11
Panormakp a Paradicsomostl szak fel


Kanyar
Szval, a Tbor-hegyre az emelked kezdete jl ment. reztem, hogy hzdik kicsit a vdlim, fltem, nehogy begrcsjn, de mindig idben visszafogtam magam. Persze a legtetejn mr nem erlkdtem, csak vonszoltam magam. Ott megint csak szmot kellett rni. Ittam kicsit, s indultam is tovbb. Sokig semmi emelked, csak egy brutl lejt a Paradicsomosnl. Innen mr csak 11 km a cl, s van r 3 ra 40 percem. Simn be kell, hogy rjek, de azrt a 10 rn belli teljests mr elszllt. A Htforrsig szinte vgig aszfaltt van, ezen mindig olyan gyorsan tl akarok lenni, amiyen gyorsan csak lehet - mondjuk egy ra alatt. Most is sikerlt, s a forrsokhoz rve nem volt semmi bajom. A talpam fjt kiss, meg a lbszram, mert hlyn mentem az emelkedkn. Kicsit bntam mr, hogy nem a 70-esen indultam, azon sincs mr jval tbb szint.

12
Panormakp


A Htforrsnl azrt jl esett kicsit az csrgs, de kezdtem fzni az egyhelyben levs miatt. Nekivgtam ht az utols emelkednek, ami persze nagyon lassan ment. De leszartam, tudtam, hogy ha felrek, akkor tulajdonkppen befejeztem a trt. Ott mg ettem egy szelet kenyeret, bevettem egy algopirint, mert kezdett hasogatni a fejem, ami mostanban sajnos ltalnos jelensg nlam a trk vge fel. 10 rval induls utn elindultam az hz-tetrl, vgig lejtn, ismers ton, hiszen erre jttem felfel reggel. Akkor szar volt a kedvem, most is csak egyvalami rnykolta be...

Srt s pizzt kvntam. Meg somlit, s forr csokit. Nem tudom, mirt ezeket. Elhatroztam, hogy ha berek, s frds utn mg lesz kedvem, elmegyek pizzzni a sulihoz nem messze lv pizzriba. Csak attl tartottam, hogy ha benyomok egy pizzt, akkor majd szarnom kell. Mrpedig sem a tornaterem WC-je, se a holnapi vonat WC nem igazan erre val. A tornatermi mg csak-csak, br utlok gy szarni, hogy nem lehet becsukni az ajtt, s kb. 20 ember vr rd, hogy fejezd mr be vgre. De vgl is leszartam, elmentem pizzzni.

Ja, s mg annyi hozztartozik, hogy 70 perccel szintid eltt rtem be, ami nem olyan nagy szm mondjuk egy futtl, de tlem, aki egy dagadt, hjas, lzer diszn, s 100 kilt kell felcipelnie az rottk, kds, havas cscsra, annak igenis nagy sz, plne, hogy nem igazn vagyok hozzszokva a 2000 m-es szintklnbsgekhez. A tbbi dendecss tirpk meg inkbb irdaljon halat!

Most fedeztem fel, hogy van egy sznsavas, vasz kt Kszegen, ahol reggel a 70-es s 35-s tvok sztvlnak. Mg ide is visszamentem 1,5 liter vzrt.