Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Railjet (2009-12-21)
Railjet-tel Bcsbe
Mostanban
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Mittagskogel (2022. november 16.)
jra a Mittagskogelen, ezttal nyron, hmentesen.
Wrthersee kerls (2022. november 16.)
Biciklitra Karintiban, Wrthi-t kerls
Dobratsch (2022. november 16.)
Eskszm, hogy soha tbb nem rom le, hogy Dobratsch
Rax (2022. augusztus 20.)
Rax?Rakok!
Fehr t (2022. jlius 7.)
Kvziszoksos jvi kirnduls 2022-ben a Budai-hegysgben
Thry Gyrgy Emlktra (2022. jlius 7.)
Thury Emlktra sokadjra, egyedl, kt nagy es kztt
Karancs-Medves 35 (2022. jlius 7.)
jra teljestmnytra a Karancs-Medvesen, most kettesben Vgnnyal
Olajos krt - 30 (2022. jlius 7.)
Harmadjra az Olajos krton

Karancs-Medves

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2004. prilis 24.
Induls: 7.30 - Salgtarjn
rkezs: 18.45 - Salgtarjn
Rsztvevk: feherb, Mikls, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2017  2022 
Traparamterek
A tra hossza 50 km
Szintklnbsg 1800 m
tvonal Salgtarjn -> Pipis-hegy -> Czeberna-vlgy -> Karancs kilt -> Somoskjfalu -> Salgvr -> Eresztvny -> Somosk, vr -> Medves-fennsk -> Rnabnya -> Szilvskpuszta -> Brna -> Hromhatr -> Szrspuszta -> Pcsk-nyereg -> Dolinka -> Salgtarjn
Szintid 12 ora
Helyszn Karancs-Medves
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Karancs - 727m
Idjrs
Hidegfront tvonuls. Fokozatosan ersen megnvekv felhzet, kb. 2 rig tart esvel. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Induls
Felfel a Karancsra
Jmagam msodszor vgtam neki az 50 km-es Karancs-Mdevesnek, a tbbiek elszr. St, Miklsnak ez volt az els teljestmnytrja. Eddig, amikor indultam - egyedl vagy a Natasval - mindig a Zolcsiknl aludtam Tarjnban, most azonban klfldn volt, gy Pestrl indultunk reggel kocsival hrman. Elg korn el kellett indulni, hogy mg normlis idben berjen az ember.

Az eleje elg jl ment, br az els pihent kemny 300 m utn megtartottuk. Megprbltunk gyorsan haladni, hogy az es eltt minnl tbb utat tudjunk megtenni.A Karancsra tart emelkedt igencsak megszenvedtem. Mindig le voltam maradva.
A magyar szlovk hatr
Csak akkor rtem be szabolt, amikor fotzott valami virgot. Aztn ahogy felrtnk elkezdett esni az es, de szerencsre csak cspgtt. A kiltba nem mentnk fel a szar id miatt. n eddig mindig felmentem, ha erre jrtam, most viszont nem volt kedvem. Kicsit elment a kedvem az emelkedktl ez utn. Pedig mg htravolt egypr. Nem gondoltam volna, hogy ennyire lelassulok a tlen.

A Karancsrl lefel a Mikls panaszkodott a trdre. Azt mondta, hogy a lejtkn "beremeg". Egyelre nem volt nagyobb baj vele, csak jval ksbb lasstotta le a fjs trde. Mire lertnk Somoskjfaluba kicsit jobban megeredt az es, de mg mindig nem volt vszes. Viszont a htizskom nem volt vzll, s a trkpem elzott. Szerencsre az iratok tartottk magukat. A trkpet traktam Miki, majd ksbb szabola htizskjba.
Panormakp a Karancs oldalbl Salgtarjn irnyba
A faluban egy rvid pihen s zsroskenyerezs, majd induls Salgvr fel. Az emelkedn elkezdett nagyon csszni a talaj. A sportcipmben alig tudtam menni, annyira csszott. Ez sajnos elgg lelasstott minket. Ha ilyen lett volna vgig, akkor jl megszvtam volna. Fent a vrban most nem csinltunk kpeket, az idvel is szarul lltunk a sr miatt.
Sr mindenhol
A Salgvrban
Prbltunk behozni, amennyit csak lehet. Szabola is egyre kevesebbet fnykpezett, br a nap vgre sszejtt tbb, mint 160 kp. Csak a Petfi-forrs spriccnl lltunk meg megtlteni a pisvegeket.

Amikor elszr teljestettem ezt a trt knikula volt, s a Medvesre elg szar volt felmenni a tz napon rnyk nlkl. Most ez a veszly nem fenyegetett bennnket. Az es ugyan elllt, de tovbbra is borult volt az g, s sros az t. A Medves laposn mg gyorsan haladtunk, mert fves volt az t, csak helyenknt volt sr, de Rnabnya utn megint lelassultunk. Fleg a lejtkn, mert n utlok sros lejtkn rohanglni. Egyszer padlztam csak el. Az es elmltval megjelentek a vlgyekben is a Cu fractus-ok, mr 500 m alatt is. Napstsnek nyoma sem volt mg.

A Szilvskpuszta s Szrspuszta kzti szakasz szmpomra is j volt, mert legutbb, mikor erre jrtam mg nem erre jtt a tra. Brna utn kicsit keresglni kellett a helyes utat, de a helybliek tbaigaztottak. Megtveszt volt kicsit, hogy az t egy Magnterlet felirat t fel mutatott, de vgl is arra kellett menni. Itt mr
Panormakp Rnabnyrl szak fel
Mikls egyre srbben panaszkodott a trdre. plne akkor, amikor Szrspusztra mentnk lefel. Csak kiegyenestett trddel tudott jnni, ami ugyebr nem valami knyelmes. n a sr miatt lassultam, egyedl szabola volt tkletes kzlnk.
Fk kztt
Most viszont mr elfogyott a tmja, szinte mindent fnykpezett, amit le lehetett. Nem volt jobb dolga, mint hogy minket videzzon, ahogy szerencstlenkednk lefel a sros lejtn.

Szrspuszta utn mr csak 10 km volt htra, s kt emelked. Meg egy sznbnya, ami mg nem volt itt a mltkor. szerencsre sszeszedtnk annyi plusz idt, hogy belefrt egy kis lassts a fjs trd miatt. Mi krtnk elnzst Miklstl, hogy gy jrt. Nagyon jl viselte egybknt, szinte egy szava sem volt. Egszen pontosan ngy szava volt: "Bassztok meg, hogy idehozatok!" :)

A Salg s a Tarjn
Hazafel
A Pcsk utn mr tnyleg csak lejt van, de egy fjs trdnek ez is nagy teher. Szp lassan mentnk, most mr biztosak voltunk benne, hogy bven bernk idben. Remlem Mikinek nem ment el a kedve a trzstl rkre. A tra kzben n gy reztem, hogy a vgre nagyon ki fogok kszlni, de szerencsre nem gy lett. Az lmossgon kvl nem volt nagyobb bajom. A kocsiban hazafel aludtam is elg sokat, csak szabola nem tudott. Vezets kzben elg gz lett volna.

Zld zna
Tbbek kztt ezekkel a nvnyekkel tallkoztunk a trn (Az itt lthat nvnyekrl mg tbb kp tallhat azon az oldalon, ahol a trk, kirndulsok sorn fotzott nvnyeket gyjtttk ssze: Pr nvny Magyarorszg s a krnyez orszgok flrjbl)
Lathyrus vernus (L.) Bernh.
Tavaszi lednek
(Lathyrus vernus (L.) Bernh.)
Primula veris L.
Tavaszi kankalin
(Primula veris L.)
Cardaminopsis arenosa
Kznsges dercevirg
(Cardaminopsis arenosa)
Oxalis acetosella
Erdei madrsska
(Oxalis acetosella)
Lathraea squamaria
Vicsorg
(Lathraea squamaria)