Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Soml jszakai (2009-05-09)
2009.05.16 jszakai tra a Somln
Mostanban
Lepke 25 (2022. mjus 12.)
Lepke 40 teljestmnytra a Keszthelyi-hegysgben
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd (2022. mjus 12.)
OKT: Pilisszentlszl-Visegrd
OKT: Pilisszentkereszt-Rozlia-tg (2022. mjus 12.)
OKT Pilisszentkereszt-Rozlia-tglagyr
AK: Kunfehrt-Zknyszk (2022. janur 26.)
Se h, se knikula, se porz homok - tli tra a Dl-Alfldn
DDK: Bozsok-Molnaszecsd (2022. janur 26.)
szi tra a DDK vasi szakaszn Zsfival s Vgnnyal
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
OKT: Szentbkklla-Badacsonytrdemic (2022. janur 26.)
Ess-havas tra a Balaton-felvidken az OKT tvonaln tanhegyekkel.
Kanizsa 30 (2021. oktber 24.)
Kanizsa 30 sokadszorra
Kevly 20 (2021. oktber 24.)
Tra a Kevlyek krl a ks nyri szeptember elejn
Lovasberny 20 (2021. oktber 24.)
Rvid tra a Velencei-hegysgben s attl szakra

Fel a Csvnyosra

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2017. februr 6. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2017. janur 29.
Induls: Fekete-vlgy 8:40
rkezs: Fekete-vlgy 15:10
Rsztvevk: bea, feherb, krichard, szabola, Zsfi
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2010  2012 
Traparamterek
A tra hossza 16 km
Szintklnbsg 600 m
tvonal Fekete-vlgy -> Magosfa -> Csvnyos -> Rakod -> Fekete-vlgy
Helyszn Brzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Csvnyos - 938 m
Idjrs
Derlt, hideg id
Taln mg soha letemben nem kezdtem el trt ilyen hidegben. Az aut hmrje -14 fokot mutatott mikor kiszlltunk a Fekete-vlgyben a kisvast vgllomsnl. Ahogy regszem, egyre nehezebb elindulni trzni, mg akkor is ha tudom, a trn mr jl fogom rezni magam. De a kora reggeli melanklia, lmossg, s ennek tetejbe mg a hideg is inkbb a lustasg irnyba trt el;hadd aludjak mg egy kicsit! gy is nehezen vettem r magam, hogy ne mondjam le a rszvtelt. Tz vvel ezeltt mg nem fordulhatott volna el ilyen, de mostanra mr megrik bennem nha a gondolat, hogy taln nem is kne gytrni magam, hanem hagyni testemet tovbb burjnzani mindenfle kontroll nlkl.

Mg szombat este is azon gondolkodtam, egy smssel lemondok arrl, hogy msnap reggel rosszul rezze magam. De vgl nem tettem. Nem rom le hogy jl tettem, de tnyleg gy trtnt. Mindenesetre mikor elindultunk nagyon felltztem, inkbb izzadjak meg, de ne fzzak, mert mg knyelmetlenebbl fogom rezni magam.

Ktszer is voltunk mr ezen az erprbn, amely egy elgg minimalista tra: annyi a cl, hogy akrhonnan menj fel a Brzsny legmagasabb pontjra, majd akrmerre tvozz onnan, a lnyeg legyl fent s akkor trts, nevezsi dj ellenben megkapod a teljestsrt jr djazst. A Brzsny amgy is j vlasztas, hiszen Magyarorszg egyik legnagyobb egybefgg erdsge, ezltal akrmerrl is indulunk neki a legmagasabb cscsnak, legalbb 5-6 km-t kell talpalnunk a clig.

rkezs a napstsbe
.
A Fekete-vlgybl felfel
A Fekete-vlgyet szrke dermeszt hideg kd lte meg. Az g nem ltszott, a turistahz kmnye szernyen eregette a fstt. Elindultunk. Egy olyan utat vlasztott feherb, amit mr tbbszr is megtettnk a Brzsnyi Vulkntrk alkalmval, csak ppen az ellenkez irnyba. Meg is lepdtem, hogy az emlkeim szerint elgg rvid zld kereszt szakasz milyen hosszra nylt. tvariltk egy kicsit, mita utoljra jrtam erre. Pr szz mteres kitr utn vgl rtrtnk a zld svra, amelyen nagyjbl 6 kilomtert kellett mg megtennnk, hogy felrjnk a tetre.

Fk kztt
Felfel
Tbbszr is indultunk mr ezen a teljestmnytrn, egyszer Disjen fell volt a cscstmads, utna pedig Kirlyrt irnybl. Most szaknyugat fell indultunk neki. A hrom hete leesett h megkrgesedve terlt szt az erdben, csikorgott a lbunk alatt a h. Gyorsan emelkedtnk s lassan a nap is kisttt. Az els vulkntrkon mg dl fell kerltk a Mikls-tett de aztn a hegy szaki oldalra tettk t a zld sv jelzst s most mi is arrl kerltnk s jgy abban a szerencsben rszesltnk, hogy a Ttra havas cscsait is megcsodlhattuk a tvolban.

Kilts a kiltbl
Kilts a kiltbl
Az inverzi miatt a hmrsklet is emelkedett de a napsts is j kedvet hozott. Nemsokra felrtnk arra a nagyjbl szak-dl irny gerincre, amelyen vgighaladva s elhagyva a Magosft felrtnk a cscsra. Sttt a nap, a h vastagsga elrte a 40 centimtert. A fradtsg okozta nihilizmus miatt nem mentem fel a kiltba. Ennek ellenre j volt ott lenni. Ahogy a klt rta: "Mit nekem te zordon Krptoknak Fenyvesekkel vadregnyes tja!,", ha itt van neknk a Csvnyos, mit a Brzsny zr magba!. Egy kilt is plt, mita utoljra itt jrtam. A geodziai torony kr ptettk, olyan volt, mintha a tornyot llvnyoztk volna fel. Kifizettk a nevezsi djat, megkaptuk a remek jelvnyt, majd hosszabb pihent tartottunk.

18
Kilti kilts


A fellvnyozott torony
J 20 perc mlva indultunk tovbb mghozz nem azon a szakaszon amerrl feljttnk. A Rakod fel terveztk a visszautat, majd onnan le a kk kereszten vissza a Fekete-vlgybe. Annak ellenre, hogy azt hittem vgig lefel fogunk haladni, jl megtrflt ez a szakasz. Teljesen kiment a fejembl a hullmvasutazs; tbb kisebb emelkedt - s remek kilthelyet - is le kellett gyznnk, mire lertnk a Rakodhoz. Utpia lett volna felmenni a Nagy-Hideg-Hegyre, de szba sem kerlt, helyette inkbb a kk keresztet kvetve indultunk el, amirl kiderlt pr szz mter utn, hogy piros hromszg.

Fk
Tlen alacsonyan jr a nap
Szerencsre feherb szrevette a tvedst s egy rvid rkon-bokron t szakasz kvetkezett a majdnem trdig r hban. Vgl rakadtunk a helyes nyomvonalra s tovbb ereszkedtnk lefel a vlgy irnyba. Nem sokan jrtak elttnk erre, csak pr nyom taposta le elttnk a havat. Nemsokra lertnk a vlgybe s megtalltuk a kisvast snjeit. Mivel egy korbbi heves zivatar elmosta a kemencei kisvast snjeinek fekete-vlgyi panzi utni szakaszt eurt errefel mr rgen nem jrt dzelmozdony vontatta szerelvny.

Snek
A kemencei vast blyegen
A snek kztt ki volt taposva az svny s mi is ezt kvettk. A sneknek errefel mg semmi komolyabb baja nem ltszott, nyugodtan haladtunk a nyomvonalban. Tbbszr tkeltnk a befagoytt Kemence patakon, a tbb hetes fagy mozdulatlansgot varzsolt a vlgybe, csak a vastag jgrteg alatt ltszott itt-ott, hogy a patak nem llt meg. A vrtnl jval tbbet, majdnem 3 km-t tettnk meg a vastat kvetve. Elhaladtunk az elhagyott Hamuhz megll mellett, majd ksbb megtalluk azt a szakaszt, ahol a zivatar utn megradt patak alaposan helybenhagyta a sneket. Meggrblt vasak, leszakadt talpfk jeleztk az vekkel korbbi puszttst.

Vgl visszartnk a reggel elhagyott szrke hidegbe, A hmrsklet -8 fok lehetett, a nap mr nem sttt, mi pedig beltnk az autba s hazaindultunk. Remekl reztem magam annak ellenre, hogy nem akartam eljnni. Mindig ez van, nem akarom a nygs, hideg reggelt, a vacogst, de mikor fradtan hazarek mindig azt mondom, j kis tra volt ez

Tovbbi kpek
A lersba be nem frt fotk
Vlt
Vlt
A befagyott patak
A befagyott patak
Zzmars patakmeder
Zzmars patakmeder
Brzsnyi cscsok
Brzsnyi cscsok
Kelet fel kd
Kelet fel kd
Jegeseds
Jegeseds
Fekete-kt
Fekete-kt
Nagy-rti forrs
Nagy-rti forrs
Csillk a Hamuhznl
Csillk a Hamuhznl