Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Brzsnyi vulkntra

Teljestmnytra
Honlapra kerlt:2018. janur 6. A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2017. december 9.
Induls: Kirlyrt - 7.05
rkezs: Kirlyrt - 18.00
Rsztvevk: feherb, Zsfi
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2004  2005  2006  2007  2008 
Traparamterek
A tra hossza42 km
Szintklnbsg2216 m
tvonalKirlyrt - Taxi-nyiladk - Cseresznyefa-parkol - Vasfazk-vlgy - Nagy-Hideg-hegy - Csvnyos - Magosfa - Fekete-vlgy - Jancsi-hegy - Hollk - Salgvr - Magyar-hegy - Magyar-vlgy - Bnyapuszta - Hank-rt - Nagy-Hideg-hegy - Magas-taxi-rt - Grfi t - Taxi-nyiladk - Kirlyrt
Szintid13 ora
HelysznBrzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassgCsvnyos - 938 mter
Idjrs
Borult, helyenknt ers szl.
(Mondj egy esti mest, mint Benedek Elek
ha benned alszom el krds benned-e kelek? AKKPH)

Egyszer volt hol nem volt az egyszeri telepi gyerek. Elhatrozta, hogy elmegy ismt kirndulni a Brzsnybe. Ott rendezik mr tbb, mint 15 ve a Vulkntrt, amelynek tvonala az skori giga vulknbl megmaradt rghegysgben jrja vgig hrom szakaszban a felttelezett kaldra peremt. Mr volt ezen a trn, de trsaival meguntk, s most majdnem 10 v elteltvel megprblkozott vele jra.

Kora reggel
Nem volt hideg, mikor pirkadatkor megrkezett a kirlyrti parkolba. A melegbl kiszllva, hosszas ltzkds s felcihelds utn indult el nevezni, majd nekiveselkedett a 42 kilomteres tvnak. A rgmltbl integet tapasztalat vezrelte az tjn, nem aggdott, hogy az els pr kilomtert nem a kijellt tvonalon tette meg. Senkit nem rdekelt.

Az emelkeds csak ezutn vette kezdett, az alaphangot egy rvid de meredek kaptat adta meg. Itt mr rendesen havas volt a tj, a kitaposott svnyen szerencsre nem esett nehz jrs. A vlgyek, a fk, a bokrok mind fehrbe bjtak, vilgtott minden, Fehr csnd. Borult, hideg idben haladt tovbb az NHH irnyba. Tbbszr is elkalandoztak a gondolatai s szre sem vette milyen hamar maga mgtt hagyta a kilomtereket.

Fehr alagt
Az NHH-n indul a kaldra-krt. A melegben kapott pecst utn knnyedn lpett ki a hidegbe s folytatta tjt, de elszr mg le kellett ereszkednie a Rakodhoz, majd utna a Csvnyosra vitt tovbb a ktelez t. Ersen fjt a szl, tsztakpt ersen meggytrte a hideg, metsz rohan leveg. A kd is bejelentkezett, a fk homlyba burkolztak. Az egyszemlyes, lejrt svnyen lassan kapaszkodott felfel. Ismerte a terepet, s ez knnyebbsget jelentett szmra. Olyannyira, hogy szinte egyik pillanatrl a msikra felsejlett a kdbl a hegysg legmagasabb pontjn ll torony sziluettje.

Fehren a kdben
Trsas magny
A tra mr nem a gyalogosoknak szl, az emberek j kihvsokat keresnek maguknak, a nevezk kztt tbb a fut. Folyamatosan elztk le az antiloplb fajtrsai. Nem nzte az itinert, mert minek, Nem nzte, hogy mennyi van mg htra, vagy hnyassal kezddik az eddig megtett tv kilomtersszege, mert minek; jl rezte magt. A cscsrl csak lefel mehetett tovbb, a Fekete-vlgy irnyba. Nagy segtsget jelentett szmra a frge lbak ltal hba vsott svny, de a kapaszkodkon felfel tbbszr is kicsszott a lba, melyet szinte mindig hangos kromkods kvetett. A futk kiss leamortizltk az nbizalmt,- amgy sem volt valami magabiztos gyerek - de amikor egy csv rvid picsanadrgban futott el mellette, igazn kezdte egy senki rnyknak rezni magt.

Fehr
400 mter krl mr olvadozott, s ez lelel menet sros tszakaszokat s bezott cipt eredmnyezett. Minden sokkal gyorsabban trtnt, mint a korbbi vulkntrkon, hamarabb jtt a Csvnyos, hamarabb jtt a Magosfa s hamarabb jtt a Fekete-vlgy is. Innen indult tovbb a tra msodik nagyobb szakasza. Rvid pihen, pr pohr tea s pr falat tek utn indult tovbb. rt nem nzett, idt nem szmolt, nem rdekelte, tudta, hogy be fog rni. A kvetkez meredek szakaszon lassan haladt felfel s nagyjbl kt kilomter utn bredt r arra, hogy elrontotta, mert tbbet kellett volna pihennie a vlgyben. Elfradt, combjaiban az izmok gombcc lltak ssze. Meg is lepdtt. Azta nem rzett ilyet a lbban, mita utoljra itt jrt 9 ve ugyanezen a trn, ugyanezeken a sziklkon, pedig azta mr beletett a lbba futssal pr szz, kirndulssal pedig ezer kilomtert, de ilyet sosem rzett. Mintha a hegysg mlyn lenne valami...

Szrke kilts
Cscson
Lelt, Majszolt egy keveset, de az otthonrl hozott hamuba slt kenyr szraz frszporr olvadt a szjban, kedve sem volt lenyelni. Inkbb egy kis csokit tolt telepi arca mg, mert tudta, hogy mg elg sokat kell emelkednie. Vizet nem hozott, csak meleg tet, gy szrakozskppen friss havat evett. A kis pihen utn jobb kedvre derlt s tovbb indult a r vr hrom loklis maximum fel. Minden gond nlkl elrte a Jancsi-hegyet, majd a Hollkt, s onnan tovbb a Salgvrra is lassan, de biztosan felrt. Mindent h bortott.

Innen tja a Magyar-hegy fel vitt, majd ott torkonragadta a gravitci s lernciglta a Magyar-vlgybe. Azonban segtksz titrsa a legkisebb emelkedn is elhagyta, csak azrt, hogy gonoszul nevessen rajta amg azokon felvonszolja magt, hogy utna ismt elemi ervel ragadja meg majd tasziglja tovbb lefel.

Nyugalom
H alig
A Magyar-vlgyet alig bortotta h. Ismt lelt, elrgcslt egy kis csokit, ivott a tebl s nekivgott az utols, harmadik szakasznak, a kaldra befejez rsznek, amely az NHH-n rt vget. Az egyszeri telepi gyerek elgg elfradt, de mr nem fordulhatott vissza. A nap mra megunta ezt a tjat s ms helyek fel indult, maga utn hzva egyre szrkbb palstjt. De az t mg nem rt vget, st az utols szakasz telepi gyereket prbl rsze mg vratott magra. Aututn bandukolt, majd favgk erdei tjn haladt j pr kilomteren keresztl. Nem fradt tovbb, a lba is helyrejtt. gy rezte, a 82-letkor tratv szablyt kne alkalmaznia a tovbbiakban. Taln az egsz napos gyalogls hzta zsibbadt agyra ezt a brgy gondolatot. Lassan elrte a tra utols emelkedjt, ahol mr alig ltott valamit. A felht az g bortotta, nyugat fel egy vkony vrsl csk jelezte, hogy a nap vgkpp elfelejtette mra a Brzsnyt.

Az NHH rgi ismersknt fogadta, de csak tet ivott s setupolta a lmpjt. Innen mr csak lefel vitt az tja, igaz mg kornt sem rt a vndortja vgre. Odakint teljes sttsg vrta, mnusz pr fokos magny, de lmpjnak ers pszmja elmaradhatatlan titrsul szegdtt. A piros sv vezette tovbb, elszr a taxi rtre majd onnan tovbb s tovbb. A szl svlttt, a fk zgtak, a kirly rt. Gravitci kisasszony ismt trsa lett, kacagva ugrlta krl, tasziglva nevette. A nagy vihnckolsban hromszor is megbotlott, de egyre gyorsabban haladt, mintha gurult volna a vlgy irnyba. A pelotont mr nem foghatta be, de azrt az idvel mg versenyzett. Sorra hagyta el a tratrsakat, mg vgl elrt a vgre.

Hazafel a kocsiban az egyik adn ppen mese ment. Benedek Elek.

Tovbbi kpek
Anyahajk
Anyahajk
Reptr a tvolban
Reptr a tvolban
Sziklatorony a vizben
Sziklatorony a vizben
Propellerek
Propellerek
Kis bl
Kis bl
Sziklafal
Sziklafal
Sziklafal
Sziklafal