Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Kris-hegy
(2015-04-25)
2015 tavaszi omszos kirnduls, ezttal a Kris-hegyre
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Brzsnyi vulkntra

Teljestmnytra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2007. december 15.
Induls: 7.50 - Kirlyrt
rkezs: 19.50 - Kirlyrt
Rsztvevk: feherb, krichard, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2004  2005  2006  2008  2017 
Traparamterek
A tra hossza43 km
Szintklnbsg2340 m
tvonalKirlyrt - Nagy-Hideg-hegy - Csvnyos - Fekete-vlgy - Jancsi-hegy - Holl-k - Salgvr - Magyar-hegy - Magyar-vlgy - Bnyapuszta - Nagy-Hideg-hegy - Kirlyrt
Szintid12 ora
HelysznBrzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassgCsvnyos - 936 mter
Idjrs
Az szakkelet fell tbbszr ersen megnvekv felhzet mellett pr rra a nap is kisttt. Dleltt s stteds utn havazs is elfordult. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Kezdjk azzal, hogy n nem akartam eljnni erre a trra. Elg kemny az a 2300 m, s n nem szeretek tlen trzni. Szabola volt mr tbbszr. Krichard kevesebbszer, br nem szmt, mert olyan gyorsan nz, hogy gysem emlkszik semmire (tudom, tudom: a... p...). De mi a francnak maradjak otthon egyedl, s klnben is kivncsi voltam r, hogy brom. ppen ezrt nem aggdtam az elejn, akkor mg nem rdekelt a szintid sem.

Brzsnyi tli erd
Hideg van
Az els nagy emelked a Csvnyosig tartott. Kzben voltak azrt lejtk, de azok csak rvid szakaszok voltak. Szpen lassan meneteltem felfel, a trabot sokat segtett. Nhol jeges volt az t, de csak a legmeredekebb szakaszokon fordult az el, hogy meg-megcsszott a lbam. Ez elg kellemetlen, mert amikor elrelpne az ember, pont akkor csszik htra a lba, s amellett, hogy idegest (engem roppantul idegestett), elg sok energit vesz el. Ekkor mg nem aggdtam, relatve gyorsan felrtnk a Nagy-Hideg-hegyre. Itt nem lltunk meg, rgtn indultunk is tovbb. A tra innen az egykori megavulkn felrobbant kaldrjnak szln vezet krbe. A kvetkez erprba a Csvnyos megmszsa volt. Valahol itt merlt ki az elem a GPS-ben, amit csak 9 km mlva vettem szre. Pedig reggel mg teli volt az elem.

Havazs a Csvnyoson
Emlkk a Csvnyoson
Mg a Csvnyos eltt meglltunk egy kicsit, ahol megettk krichard csokijt, meg elfogyasztotta msodik szendvicst. Ezzel lelmiszerllomnynak 50 %-a elfogyott az els 9 km-en. Volt itt egy rvidke hzpor, taln fl rig tartott. A Csvnyosrl ugye csak lefel lehet menni, a kvetkez magaslat a Magosfa, ez nem jelentett lnyeges megterhelst, s lefel is jl lehetett haladni. Hossz lejt kvetkezett, aminek fels szakasza kifejezetten kellemes volt, gyorsan lehetett haladni. Szabola s krichard kitrt tett a Mikls-tetre a Brzsny cscsai tramozgalom miatt. Addig n lementem a Fekete-vlgybe s ott vrtam meg ket. A lejt als rsze nagyon meredek s csszs volt, csak lassan tudtam menni. A vlgyben lv ellenrz ponton alig kellett vrni a tbbiekre.

les balkanyar lefel
Pihen a Fekete-vlgyben
Mg csak 17 km-nl voltunk, s 5 rja jvnk. Nem valami j eredmny. Ismt emelked jn, ami a trkpen elg durvnak tnik, azonban - lehet, hogy a kaja miatt - elg gyorsan haladok felfel. A tbbiek lemaradtak, igaz, hogy fnykpeztek is kzben. Nem volt h az emelkedn, s az t sem volt jeges. A hegytetn azonban mr voltak jeges foltok, amik hirtelen jttek, s hasra is estem az egyiken. Innen mr vatosabban mentem. A Holl-kn voltunk flton, viszont 20 perccel el voltunk maradva a szintidtl. Ettl egy kicsit kiakadtam. Azt hittem, hogy tk jl jvnk, aztn kiderlt, hogy tk szarul haladunk. s az elttnk ll cscsok lttn elrevetthet, hogy mg lassulni fogunk. Mg hrom emelked, s fenn vagyunk a Salgvron. Ott bnztam a kveken felfel, minden msodik lpsnl visszacsszok, radsul az egyik trabot is szarr megy: nem lehet meghzni, llandan visszacsszik. Fizikailag nem voltam elfradva, semmim nem fjt - legalbbis nem nagyon - mgis K****** ki voltam dglve. Fleg az idegessg miatt. Mg egyik trn sem volt ilyen. Fel akartam adni, vagy legalbb a sziklrl leugrani.

Olyan kp is legyen, ahol snek vannak
Aztn csak tovbbmentem, de kzben szidtam magamamt, hogy lehetek ennyire llat, hogy nem brom feladni. Szabola s kricard felmenetek a Vrbkkre, ugyanazon okbl, mint a Mikls-hegyre. n egyedl mentem tovbb, s 5 km mlva tallkoztunk a Magyar-vlgyben. Az eleje itt is gyorsan ment, aztn amikor jegesedett az t s ismt elkezdtem csszklni, mr megint lelassultam. Az ellenrz ponton 5 perc sem kellett, mris utolrtek a tbbiek. Mondtam nekik, hogy meg fogjk szvni, hogy elhvtak, mert miattam nem fogunk berni idben. Itt a csoki meg a tea segtett, gyorsan tudtunk menni a szles ton flfel. Mr csak a Nagy-Hideg-hegyre kellett jra felmenni, de az mg nagyon sok szintben.

Valamilyen llat
Kanyarg svny
Az a vicc, hogy ha ez egy norml tra, nincs stt, s nincs elttnk egy brutlis emelked, simn bernnk, de gy nagyon neccess vlt a teljests. tkzben besttedett, felraktuk a fejlmpkat. Ismt kimerlben voltam, egy forrsnl meglltunk inni, ez egy kicsit segtett. Tulajdonkppen egy szar szakasz volt, ahol meredeken kellett egy keskeny svnyen menni felfel, s az t is nagyon csszott. De nem volt hossz az emelked. Szerencsre szabola ismerte az utat, mert nem lett volna kedvem mg azt is keresglni. Kzben jra eleredt a h, most hosszabban esett, mint napkzben, de nagyon kis pelyhekben. Lnyeges friss mennyisg nem alakult ki. Abban volt zavar, hogy az trl felnzve a fejlmpa fnyt visszavertk a hpelyhek.

Azt hittem, hogy mr csak egy emelked van htra, de mg az utols eltt volt kt kisebb is. Nem rtem szabolt. Ott lvezkedett, hogy milyen fasza "volt" ez a nap, n pedig gy reztem, hogy nagyon sok van mg htra, radsul mg az sem biztos, hogy idben bernk. Az utols nagy emelked eltt ismt meglltunk, megettnk s megittunk mindennket, majd nekivgtunk. Krichard mr rg eltntette az kajjt. n nem brtam enni kenyeret, odaadtam neki az enymet. Mikzben msztunk felfel, a turistahzbl kiszrd fny egyre kzelebbre kerlt. gy reztem magam, mint amikor a Sonnblickra mentnk fl, csak ott 2300 m-rel magasabban voltunk. Itt sem voltam sokkal gyorsabb.

A turistahz a sttben
Tz perc pihent engedlyeztnk magunknak. Addig teztunk, pihentnk, szabola szraz plt vett fel. Nem akartunk sokat lni, mert akkor csak bemerevedik a lb, s megszokjuk a j, meleg turistahzat. gy is rossz volt kilpni a hzbl. Innen mr 7 km lejt a clig, s 1 ra 20 percnk van. Ami mg norml krlmnyek kztt elmegy, de fltem a jeges szakaszoktl, ott n nem merek gyorsan menni. Szerencsre nem sok ilyen rsz volt, s az utols pr km-en mr abszolt nem voltam ideges.

Tudom, most azt fogja mondani szabola, hogy pcs vagyok, hogy nyivkolok mr flton, hogy nem rnk be, de ettl mg ez volt az igazsg. Nekem lett igazam, megint elkstnk, mg ha kt percet is. A szervezk ezen nem izgattk magukat, megadtk a jelvnyt s az emlklapot. Tudtam, hogy kemny lesz a tra, de azrt remltem, hogy 12 ra alatt azrt berek. s mg az idjrssal is szerencsnk volt, pr hete 60 cm h bortotta a Nagy-Hideg-hegyet.