Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Medvesi kirnduls
(2008-03-15)
2008.03.17 Egy forrsos, tramozgalmas, vrromos kirnduls a nemzeti nnep napjn a Medvesen. A beszmol.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Brzsnyi Vulkntra 2008

Teljestmnytra
A lerst ksztette: szabola
Idpont: 2008. december 13.
Induls: 7.30
rkezs: 18.03
Rsztvevk: krichard, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2004  2005  2006  2007  2017 
Traparamterek
A tra hossza43 km
Szintklnbsg2300 m
tvonalKirlyrt - Vasfazk-vlgy - Nagy-Hideg-Hegy - Csvnyos - Magosfa -Fekete-vlgy - Hollk - Salgvr - Magyar-hegy - Magyar-vlgy - Nagy-Hideg-Hegy - Kirlyrt
Szintid12 ora
HelysznBrzsny
Legmagasabb tengerszint feletti magassgCsvnyos - 936 mter
Idjrs
Felhs id, csapadk nlkl. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Mr elz nap fltem egy kicsit a trtl, hiszen az utols kemnyebb tra amin rszt vettem, az a tavalyi vulkntra volt. Szval egy v "semmittevs" utn aggdtam egy kicsit, hogy fog menni a dolog. Korn indulunk Pestrl, most ismt csak ketten kricharddal. Neknk mr ez egy megszokott december eleji program, a feherb tavaly ugyan eljtt, de nem valszn, hogy jra megksrli ezt a trt.

Piros x jelzs
Erdei iszalag termse
Fl nyolckor indultunk el s szerencsre egyltaln nincs hideg, a tavalyi rajt sokkal cidribb volt. n persze megint "elltztem" magam, felvettem a kabtomat, plusz pol, plusz pulver, plusz htizsk s kb. egy kilomter utn mr reztem, hogy ismt elbnztam, de akkor mr nem vetkztem neki, mert nem akartam megfzni. Sokat pofztunk kricharddal s gyorsan el is rtk az els ellenrzpontot. Sehol semmi sr, h, jg, gyorsan lehetett haladni s 2 ra 20 perc alatt fel is rtnk a nagy-hideg-hegyi turisthzhoz. gy reztem ez korbban nem ment ilyen gyorsan.

Kilts a Mtra fel
Ennyi h maradt
Gyors pecst s menekls ki a melegbl, nehogy ottragadjunk. Egy teljestmnytrn egy dologra kell odafigyelni nagyon, hogy az ember tartsa a szintidt: nem szabad leragadni egy helyen sem, mgha az olyan csbt is, mint egy meleg turistahz s a tea illata. A felesleges megllsok megbosszuljk magukat s egy nehezebb trn tbb ra simn sszejn. Mi ezrt sem lldoglunk meg, max akkor ha mr tnyleg nagyon fradtak vagyunk. Pedig a GPS szerint ezen a trn is kb. kt ra telt el llssal, ami a 10,5 rs teljestshez kpest elg soknak tnik. s egyik helyen sem lltunk meg 5 percnl tbbet.

Vilma pihen
Tea a Csvnyoson
Nagy-Hideg-Hegy utn Csvnyosra fel. Nem hossz szakasz, de ezen a trn nekem mindig itt van az egyik holtpontom. Folyamatosan csrtettek el mellettnk az emberek, utlok killni ellk, k a gyorsabbak prbljanak kikerlni. Tudom,tudom nz s szemt hozzlls, de amikor minden erdet sszeszedve koncentrlsz arra, hogy egyre feljebb haladj, akkor elgg zavar ha ott lihegnek a nyakadban s nem kerlnek, csak lihegnek jelezvn, hogy "tebaromjjmrflre". s ha flrellsz, akkor nehz elindulni jra.

De felrtnk vgl; a toronyba mr tilos felmenni. nkiszolgl pont volt itt, mindenki szpen felrta nevt egy paprra azt ksz. Ettnk, ittunk egy keveset, majd arra szmtva, hogy innen most szp hossz lefele szakasz jn a vlgyig, elindultunk. Itt volt az els olyan szakasz, ahol mr vgre nha egyedl voltunk, se elttnk, se mgttnk senki. Csend s nyugi. Mg a nap is kisttt. Aztn belefutottunk egy elterelsbe. lltlag vaddisznhajts van s ezrt a Mikls-tett szaki oldalrl kellett megkerlnnk. Itt kt kisebb emelkedvel tallkoztunk, ami csak azrt volt kellemetlen, mert nem erre szmtottunk. Viszont cserbe remek kiltst kaptunk szak fel; ha tiszta az id a Ttra szerintem lthat innen. A terels klnben pr szz mterrel tbb utat jelentett, mint az eredeti, de vgl csak lertnk a Fekete-vlgybe.

A Mikls-tet szaki oldaln
A Mikls-tet szaki oldaln
Tavaly a hzban volt a pont, most a fene se tudja mirt nem kaptk meg (kvncsi lennk r vajon mirt). A vlgy vgn elg szk helyen lltottk fel a pontot, viszont le a kalappal a rendezk eltt, mert mg itt is megoldottk a tet! Az ms krds, hogy elgg gygyszerz volt, valsznleg az destszertl. De megittuk, mert szksgnk volt r, na meg jobbra sikeredett, mint amit n hoztam magammal:)

Nekiindultunk a msodik szakasznak. Az rt nem nztk, a GPS-t annl inkbb. Tavaly nem sikerlt teljes tracket kszteni, n pedig mindenkpp akartam ltni 3d-ben a trt, ezrt vgig a kezemben cipeltem, hogy lssam ha lemerl. De nagyon jl brta, csak visszafel Nagy-Hideg-Hegyen kellett cserlni elemet, de akkor is csak azrt, hogy a sttben ne kelljen szarakodni ha esetleg lemerl.

A kaldra nyugati gerince
Nha azrt kisttt a nap
Hamar felrtnk a gerincre s amint rfordultunk a piros svra begrcslt a combom. Mind a kett. Szerencsre nem az a teljes, lbranemtudokllni grcs, csak minden egyes lpsnl fjt s hzdott. Megprbltam kinyjtani, de egyelre nem sokat segtett. Nem fjt annyira, hogy ne tudjak tovbbmenni, gy tempztunk tovbb. Szerencsre itt is egyedl voltunk. Nemsokra felrtnk a hullmvast els magasabb pontjra, a Jancsi-hegyre. Mr rgta szemeztem egy tramozgalommal, amelynek a neve Brzsnyi vrak s kzpkori sncok. Ha mr itt vagyunk s tba is ejtnk a tramozgalom ltal felkeresend helyek kzl prat, akkor vgjunk is bele. Jancsi-hegy volt az els.

A Jancsi-hegyen
Rvidebb trkon taln jobb ha az ember nem tudja mi vr r a folytatsban. Nos a Brzsnyi Vulkntra esetben csak a mazochistk nem szeretnk tudni. Neknk nagyon sokat segtett az, hogy fejben vgigprgettk Magyar-hegyig az elttnk ll tvonalat s tudtuk mi vr mg rnk. Jancsi-hegy utn mg vagy 6 kisebb-nagyobb cscs, ami az itinerben csak egy nagy M betknt jelenik meg, azaz a 6 cscsbl csak kett ltszik, teht aki elszr vesz rszt ezen a trn, azt az itiner rendesen becsapja. Nagyon nehezen haladtunk, fleg n mentem lassan a folytonosan visszatr grcsk miatt. De azrt vgl felrtnk Holl-kre. Nem nagyon lltunk meg, idpazarls lett volna, a cscsrl most nem volt fenomenlis kilts, mint mondjuk kt vvel ezeltt. Mr csak a Salgvr volt htra. Nagy nehezen lekzdttk az emelkedt s rltem, hogy nem lihegnek a nyomomban arcok s gy nyugodtan, flrellsok nlkl fel tudtam menni. Kicsit meglepett az rpd-svos zszl a cscson a pontrknl.

A jancsi-hegyi vrrom
A Mikls-tet, mgtte a Magosfa
Pecst, egy kis kaja s induls tovbb a Magyar-hegy fel. Innen a vlgyig mr csak egy kisebb kaptatn kellett felmsznunk, de onnan vgig le visz az t. A Magyar-hegyet hamarabb elrtk mint gondoltam s ez jl esett. Meg ott volt a kezemben a GPS s elg sokat bambultam, nztem hol vagyunk. Hasznos egy jszg. Lefel megettnk kt narancsot - mennyei volt. De most mr lefel is grcslgetett a lbam, krichardnak meg a trde kezdett fjni. Csak rjnk mr le a vlgybe!

Salgvr
Csak lertnk. Minsgi csokit kaptunk, meg tet. A tea meleg volt, nem akartunk ott vrni addg mg ihatra hl, gy indultunk is tovbb. De nem sokig jutottunk, mert le kellett lnm, totl elfradtam. Aztn elmajszoltam a csokit s jra nekiindultunk. Mintha ert s kitartst ettem volna a csillg csokikpaprbl, mert egsz jl brtam. Hamar elrtk Bnyapusztt, ahonnan tovbb visz a fldt, igaz kicsit nagyobb emelkedkkel, mint eddig. A Katalin-forrs kipttett kifolycsvbl egy csepp vz nem jtt, de a forrs valsznleg nem apadt el, mert egy kis patakocska csordoglt a vlgy fel.

Innen mg tovbbi kt kilomter kvetkezett majd egy meredek, kertsen tmszs szakaszon fel a piros keresztig. Itt ismt leltnk s ettnk ezt-azt. s mg mindig nem szakadt rnk a sttsg. Itt mr megnztk hogyan is llunk : n gy tudtam, hogy a szintid 11 ra. Ha ezt vesszk, akkor kb. 3 rnk maradt berni a clba s addg mg kb. 9 kilomtert kell lekzdennk. Meglesz ez, persze hogy meglesz! Az utols, Nagy-Hideg-Hegy eltti emelkedig mg maradt htra j pr mter, kzte pr emelked is. De nemsokra odartnk az utols megprbltats tvbe. s mg mindig nem kellett a lmpa!

Lassan mentnk felfel, minden lpsnl masszroztam a lbam, hogy knnyebb legyen. s egsz j tempban felrtnk, igaz jprszor meglltunk miattam. De fent voltunk. Maradt szk kt rnk. Csak annyira lltunk meg itt ismt, hogy tltzzek, felvegyem a szraz ruhmat s mr mentnk is tovbb. Elkerltek a fejlmpk, majd a piros svon nyomultunk lefel. Ismertk az utat, gy nem kellett keresglssel idt pazarolni. A Magas-Tax alatt mg egyszer meglltunk s megettk krichard csokijt. De innen mr vgig lefel s szintid eltt 25 perccel, 18.03-ra rtnk be a clba. s aztn csak otthon esett le, mikor megnztem az itinert - a trn nem hasznltuk, mert fejbl tudtuk mr az utat - hogy nem is 11, hanem 12 ra volt a szintid, azaz nem 25 perccel, hanem majdnem msfl rval hamarabb rtnk be. Nem rtettem, hiszen tavaly sem mentnk lassabban s akkor pont meglett.

Jl esett a tra, mr rgen voltam. De lehet hogy jvre nem jvnk el, elvgre tszr mr vgigmentnk, na meg ezen a trn is egyre tbben vannak. Szval ha lesz ms tra akkor inkbb azon vesznk rszt, kivve ha lesz vgre h, j sok:). Flre ne rtse senki, ez persze nem a trval s a rendezssel szembeni kritika! Az ellts tavaly ta javult, tbb helyen kaptunk tet is.