Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Gercse 15
(2014-11-08)
Rvid tra a Budai-hegysgben, mg el sem hagytuk a vros terlett.
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Rockenbauer Pl emlktra

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2006. augusztus 5.
Induls: 21.00 - Rdihza
rkezs: 05.30 - Kistolmcs
Rsztvevk: feherb, juhi
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2004  2007  2008  2022 
Traparamterek
A tra hossza32 km
tvonalRdihza -> Szentpterflde -> Lasztonya -> Torhai forrs -> Lispeszentadorjn -> Bzakerettye -> Budafa -> Kistolmcs
HelysznZalai-dombsg
Idjrs
Vltozan felhs, csapadkot nem szleltnk; helyenknt prs, kds id. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A Rockenbauer trk ezen szakaszn viszonylag rvid tvon bell elg sok blys ellenrz pont van, ezeket szedtk be juhival a mezny utn haladva. Arra nem voltam kpes, mint kt ve, hogy Kanizsig menjek, sok lett volna az a 70 km ebben a cipben. Idn mg 50 km-es trn sem voltam.

A rdihzi ellenrz pont este 9-kor zr, ekkor indultunk el onnan. A pontr szerint kicsivel 8 utn elment az utols ember, szval gy szmoltunk, hogy senkivel sem fogunk tallkozni az jszakban. Rgtn emelkedvel kezddtt az tvonal. A fk alatt elg stt volt, de lmpzni mg nem kellett. Volt mg annyi fny, hogy ltni lehessen az utat. Az els pr km amgy is egy szlhegyen vezetett, ahol a pinck mellett haladtunk el. Itt mg nem volt sr, de az utols pinct elhagyva egyre tbb lett a vztcsa, s berve az erdbe mr figyelni kellett, nehogy elhasaljunk a srban. Itt mr bekapcsoltuk a fejlmpkat, amit juhi szponzorlt. Az egyikben sajna kezdett kimerlni az elem, az volt nlam.

A_csrda_eltt
Frccszs
Az erdei ton ide-oda kacsztunk, prbltunk a kevsb sros rszen menni. Rvidke volt ez az els erdei szakasz, de lesz mg ennl hosszabb is. Az erd szln leszedtnk az "Erdszl" fednev ellenrz pontot jelkpez blyt. Egy mezn vezetett tovbb tunk, a holdvilg vilgtott neknk, de sajnos nem sokig, mert a Hold elbjt egy felh mg. Lmpzni azrt amgy is kellett volna, ha nem akartuk kitrni a boknkat az egyenetlen ton. Kt vicces drtkertst is t kellett lpni, amiket azrt nem volt knny szrevenni a sttben. Szerencsre figyeltnk. Berve Szentpterflde faluba kikapcsoltuk a lmpkat, pihenjenek egy kicsit azok is. Mi a kocsmban pihentnk ki magunkat egy-egy pohr frccsel.

A zskfalut a zskos vge fel hagytuk el egy aszfaltton, ami egy vadszhzhoz vezet. Ennek ellenre elbb egy Skoda ment el mellettnk, majd ksbb egy terepjr jtt szembe szdt sebessggel. A vadszhz egy kis vlgyben fekszik, ahol patak is folyik, s mestersges tavakat is csinltak ide anno. A vizes helyek miatt fasza kis kd alakult ki, ha a tvolba nztem a lmpa fnye sztszrdott a vzcseppeken, s a megvilgtott cseppeken kvl csak sejteni lehetett, hogy mi van elttnk. A vadszhzbl is vilg szrdtt ki, a kdn t csak ezt lehetett ltni belle. Felfel a kaptatn mr nem volt kd. Figyelni kellett, kt ve itt mentem el rossz irnyba hrom trzval. Szerencsre most nem fordult el ilyen, s 11 ra krl elrtk a "Nyiladk keresztezds" nev ellenrz pontot, amit gyorsan le is szedtnk.

Ezutn jtt egy elg szar szakasz, ahol knny a sttben elkavarni. Itt a jelzs egy szles ton halad, majd ttr egy svnyre, ami eleinte prhuzamosan megy a szles ttal, majd balra tr el. Radsul a sttben nehz kivenni a keskeny utat. Itt csrgtt rm a Strausz Feri, hogy a vadszok leszedtek blykat. n rtetlenkedtem, mert eddig megtalltuk az sszeset. Itt jtte szembe ngy trz, akik elvtettk a fent rszletezett utat, k is mondtk, hogy affrjuk volt a vadszokkal. Miutn megnyugtattam ket, hogy nem hagytak ki pontot, egytt mentnk tovbb velk. A 130 km-es tvon indultak, mr 70 km volt a lbukban, neknk mg csak tz.

Blyaszeds
Libasorban haladtunk, immr hatan, mi mentnk juhival a sor vgn. Az erdszeti jrmvek felszntottk az utat, s a sr miatt sok helyen csak nehezen lehetett haladni rajta. Nhol meg pocsolyk bjtak meg alattomosan a f alatt. Mg mindig erdben mentnk, helyenknt viszont ritkbb volt, s a fk kztt besttt a holdvilg. Nem tudtam, hogy pontosan hol van a "Nyiladk" nev ellenrz pont blyja, figyelni kellett minden keresztezdst. jflkor szntettk meg ezt a pontot, csak annyi idre lltunk meg, amg a ngy ember ikszelt. Innen egy sokkal jobb minsg ton haladtunk, gyorsabbra is vettk a tempt. Az egyik trz meg is lepdtt, ammikor kzltem vele, hogy 10 percen bell megrkeznk Lasztonyra. A hold mr vrsen izzott, ahogy nyugaton nyugovra trt, de rhg pofjval mg rnkgrimaszolt egyet utoljra.

Lasztonyn leltnk kajlni. n nem voltam hes, nem is ettem semmit. Bven elmlt mr jfl, a faluban csak mi hangoskodtunk, s pr kutya ugatott. Taln 10-15 percet pihentnk, a trzk kt hullmban indultak el, a falu szln az els hullm utn kellett killtani, hogy elvtettk az irnyt.
Kutya
Lszmlyton mentnk fel egy elg kemny emelkedn. Juhival lemaradtunk, de siettem elre, mert szinte biztosra vettem, hogy elvtik a kvetkez kanyart is. Amgy aki nem ismeri a krnyket, az szinte biztos, hogy ezt el is vti. Innen az egyszersg kedvrt n mentem ell, mutattam az utat, juhi meg a sor vgn haladt. Cserltnk lmpt is. Elg sokszor voltam erre, jszaka is, ismertem az utat. Persze nem az sszes fszlat, de tudtam, hogy mikor melyik irnyba kanyarodik el az t, s elre figyeltem a nyilakat a jelzseken. Szpen jttek mgttem a tbbiek, aminek megvolt az a veszlye, hogy nem nzik a jeleket, s nagyon hozzszoknak ahhoz, hogy kvetnek valakit. De mi ugye csak Kistolmcsig megynk, igaz onnan mr vilgos lesz. Ugyanakkor ha mgis eltvednk az az n lelkemen fog szradni.

jabb "Erdszl" nev blya kvetkezett, ez mr a negyedik volt, kezdett teli lenni a htizskom. Egy hosszan elnyl lejt, s a "Torhai-forrs" blyja is a zskomban landolt. Itt srn vannak a blyk, nehogy a fradt trzk arra gondoljanak, hogy a knnyebb mton menjenek. Mg egy emelked kvetkezett, de a dombsgban szerencsre nincsenek kilomtereken t vezet emelkedk. Ennek is vgeszakadt egyszer. A dombtetn megint kd volt, s itt is volt egy cseles kis balkanyar, elg srn kacsingattam balra, de utat nem lttam. Aztn a mi utunk is megsznt, de szerencsre csak pr mtert kellett visszamenni, s megtalltuk a helyes utat. A papr szerint a forrstl egy kilomterre van kirakva az "ttrs a gerincen" fantzianev blya, amit 25 perc alatt rtnk el. Mindenki rtetlenkedett, hiszen nem jttnk ilyen lassan, aztn otthon megnztem a trkpet, s lttam, hogy a forrst rossz helyre raktk a trkpen. Jval beljebb a mttl.

Lipseszentadorjn
Emlkeim szerint itt egy hossz, meredek lejt jn, fel is kszltem a csszklsra, de meglepetsemre egyltaln nem volt vszes a dolog. Lehet, hogy azrt, mert a stt miatt nem lttam le az aljig. Susnyson t jutottunk ki a mtra, innen mr ltni lehetett Lispeszentadorjn fnyeit, melyek a kd miatt elg halovnyak voltak. Ismt pihentettk az elemeket, egy trz kifekdt az tra is pihenni. t megvrtuk. A mt bevinne Bzakerettyre a kvetkez emberes pontra, de mi maradtunk a turistaton, ahogy az illik. A hossz emelkedt elg szarul brtam, nhol csszkltam is a srban. Nappal mg kemnyebb ez a domb, mert nem erdben van, s az augusztusi melegben nehz meghgni. Le voltunk lassulva, mr biztos volt, hogy csak zrs utn rnk Bzakerettyre, de gyis megvrnak minket. Felrve a dombtetre kicsit megnyomtam a tempt, hiszen a tbbieknek mg a szintidre is figyelnik kell. Vgl negyed rs ksssel rtnk Kerettyre, ahol ismt negyed rs pihi kvetkezett. Mg mindig nem voltam hes, juhi mr a negyedik szendvicst ette.

Juhi
Az jjel-nappali kocsmban helyi arcok italoztak, pruknak nehezre esett egyenesen menni, s llandan nekeltek. Mink meg tovbbltunk, s mivel megint elg hossz aszfaltos rsz jn, lmpk nlkl mentnk tovbb. Innen Kistolmcs kicsivel kevesebb, mint 7 km, s fl 4-kor indultunk el. gy szmoltam, hogy kt ra alatt bernk, gy ppen odarnk a pont zrsra. Addig mr csak egy blyt kell leszedni, a htizskomban lv hatot termszetesen lepasszoltam Ferinek Kerettyn.

Budafnl hagytuk el a mtat, ismt elre mentem, s a vizes fben mutattam az utat. Egy helyen bizonytalankodtam, de sikerlt megtallni az utat, ami k...a meredeken megy fel a dombra nylegyenesen. Itt mr tnyleg kifingtam, nem tudtam olyan tempban menni felfel, ahogy a tbbiek. Lehet, hogy az volt a baj, hogy nem ettem semmit, de egy falat sem ment volna le a torkomon. A dombtetn a "P K+ elgazs" nev ellenrz pontot szntettk meg ideiglenesen egy vre, s vgtattunk tovbb Kistolmcs fel a lejtn. Semmi bajom nem volt, csak a lejtn reztem, hogy a cip nyomja az ujjamat egyre jobban. A trzknak kezdett termintoros lenni a mozgsuk, egyikknek pedig bedurrant a trde. Innen k lemaradtak juhival, nem tudott olyan tempban jnni, mint a tbbiek. Persze mindig bevrtuk ket. Egy helyen egy bcsival is tallkoztunk, aki a 130-as legidsebb indulja volt. Velnk jtt is. Nagyon kzel volt mr a kistolmcsi mt, lehetett hallani, hogy nha elhalad egy kocsi. A hang fel mentem, a tbbiek utnam. A jelek eltntek, vissza nem akartam fordulni, csak remnykedtem, hogy elrjk az utat, vgl is egy elg szles, autval is jrhat ton haladtunk.

Kistolmcs
Szerencsre kirtnk a vlgyben fut tra, igaz kb. fl kilomterrel feljebb, mint ahogy a jelzs lejn a dombrl. Megvrtuk juhikat, kzben a bcsi elment Kistolmcs fel, s a ngy trz kzl a legjobb brben lv is elindult. Szegny srcnak elgg fjt a trde, nemrg mg nyugtattam, hogy be fognak rni idben, de gy mr a felads lett volna a legjobb dnts. Fl hatra rtnk Kistolmcsra, Ferik mr ott voltak, negyed ra mlva indultunk is a clba.

A trzk prbltak meggyzni, hogy menjek el Kanizsig, de azt meg n nem brtam volna. Tudom, hogy szar nekiindulni, s most mr arra is kell az energia, hogy a jelzseket kvessk, nem fog elttk menni senki. Nem tudom, hogy dntttek, feladtk-e, vagy sem. A bcsi biztosan tovbbment, szerintem be is rt a clba.

Hazarve frds, majd alvs dlutn egyig. Amikor felbredtnk, akkor jutott eszembe, hogy ha tovbbjttnk volna, akkor mg most is kint agonizlnnk valahol Palin krnykn.