Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
OKT Hollhza-Makkoshotyka (2020-10-19)
Amit soha nem lehet megunni: kktra a Zmeplnben
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Thry Gyrgy Emlktra

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2005. prilis 2.
Induls: 7.45 - Gelse
rkezs: 16.30 - Gelse
Rsztvevk: feherb, juhi, natasa
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2008  2009  2012  2013  2022 
Traparamterek
A tra hossza 30 km
Szintklnbsg 500 m
tvonal Gelse -> Kerecseny -> Orosztony -> kopjafa -> rmhegy -> Gesztenyehz -> rpd-forrs -> Csibiti-t -> Gelse
Szintid 8 ora
Helyszn Zalai-dombsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg TV-torony - ~300 mter
A Thry Gyrgy trt ngyvente rendezik meg ugyanazon az tvonalon. Idn Gelsn volt a rajt s a cl. Annak idejn ez volt a harmadik teljestmnytrm. Idn az rmhegyi kulcsoshzban voltunk ellenrz pont, de most kollgm, Juhsz Attilai(Juhi) is velnk tartott. Elhvtam mg egy kzpiskolai osztlytrsamat is - Hoffer Zsoltit -, akivel akkoriban majdnem az sszes krnykbeli trn elindultunk.

t
Az els 12 km-en sietni kellett, hogy elbb rjnk oda rmhegyre, mint a trzk. Ez nem igazn sikerlt, de nem kstnk sokat. tkzben persze muszj volt fotzni, de ennek ellenre elg j tempban haladtunk. De a trzk gyorsabbak voltak. Reggel mg hvs volt, a vlgyeket prs leveg tlttte ki, 0 fok krl lehetett, de a szp, derlt idben gyorsan emelkedett a hmrsklet. Felh gyakorlatilag egyltaln nem volt az gen. A kpen ltszik a vlgyekben megl hideg, prs leveg. Valahol arrafel vannak Orosztony s Kerecseny falvak is. Ezen az els szakaszon csak ngyvente egyszer jrok - ammikor ezen a trn indulok. Teljesen ms feeling-je van, mint egy hegyvidki trnak. Itt gyorsabban felr az ember a tetre, s igaz, hogy nincs tbb szz, vagy ezer mter magasan, de vannak olyan helyek, ahonnan nagyon szp a kilts.

Kerecseny falut elhagyva sokig nem volt erd az t mellett. Elmentnk kt temet mellett, gyorsan becsekkoltunk az orosztonyi pecstelhelyen,igaz a pontr elfelejtette a pecstet magval hozni :), s siettnk is tovbb a turistahz irnyba. Kzben egsz meleg lett, s a hzhoz vezet kaptat izzasztott minket. Elhaladtunk a Thry kopjafa mellett - ezt a helyet mindig rinti a tra. A nphit szerint ezen a helyen csalta trbe a trk Thry Gyrgyt, az akkori kanizsai vrkapitnyt, aki mr sok borsot trt az orruk al. Az akkori trk npszoksok szerint fejt levgtk, s elkldtk a szultnnak Sztambulba.A kopjaftl rmhegyig egy j kis emelkedn kell felmenni, ahol tbb reg, elszradban lv, vagy mr el is szradt ft lehet ltni. Ltszik, hogy idn sokig tartott a tl, mskor ezen a krnyken ilyen idben sokkal dsabb szokott lenni a vegetci.

Erd
Kevssel tz ra utn rtnk fel a hzhoz, ahol mr el volt ksztve a kaja meg a pia a trzknak, s a babgulyshoz is nekilttak a hz gondnokai.
Fa
Mi csupn a pecstelsben jeleskedtnk. A j idnek ksznheten tbb, mint szzan indultak a trn, ezrt nmelykor igencsak kapkodni kellett a pecsttel, hogy mindenki a lehet leghamarabb megkapja, ami neki jr. Dlutn egyig kellett itt lennnk, de mr jval hamarabb, kevssel 12 eltt elment az sszes rsztvev.
Hz
Megvrtuk az utolskat, vettnk egy-egy adag gulyst ( j volt bele a csps paprika), aztn indultunk tovbb, hogy mi is legyalogoljuk a trt. Itt csatlakozott hozznk Zsolti is, aki mellesleg a legnagyobb rajtszmmal bszklkedhetett.

Szles szekrton kanyarogtunk egy erdben, majd a Gesztenyehznl ttrtnk egy vkonyabb svnyre. Voltak olyanok, akik elmszkltak ms irnyba. Nem tudni, hogy eltvedtek-e, vagy csak fnykpeket akartak csinlni.
Letarolt sznt
A tra sorn tbbszr tallkoztunk olyan csaoporttal, akik teljesen ms irnybl jttek. A kvetkez ellenrz pont az 5 km-re lv Jzsef-hegyi haranglbnl volt. Itt zsros deszkt s tet kaptak a trzk. Nekem a gulys utn nem igazn volt mr kedvem enni. Csak rvid pihent tartottunk, nem voltunk elfradva annyira, hogy hosszabban elidzznk. Lestltunk Nagybaknak faluba, de eltte a domboldalbl ksztettem egy panormakpet a falurl, s a fltte lv dombon magasod TV-toronyrl. Mr egy csomszor jrtam ezen az ton, de most sikerlt elszr lefnykpezni a panormt.

Pihen
szi tj
A falu mellett lv rpd-forrsnl, vagy ha gy tetszik Eszperant-forrsnl pihentnk egy keveset, tettnk vizet a kulacsokba, s felmentnk a TV torony "hegyre", ami a tra msik nagy emelkedje volt. A torony mellett nem messze van az a gesztenyefa, amit Rockenbauer sorozatban is bemutattak, illetve a kpe a Dl-Dunntli Kk Tra Atlasz elejn is megtallhat. Egy ideig a szntfld szln haladtunk, majd bevgtuk magunkat az erdbe, ahol a terep egyre jobban kezdett lejteni s kanyarogni egszen a Csibiti-tig.

Csibiti tavi ellenrz pont
Kereszt
A Csibiti vlgytl alig tbb, mint 5 km volt htra a clig. Tulajdonkppen egy dombvonulat vlasztott el Gelstl, erre a dombhtra kellett felmenni egy elg kellemetlen emelkedn, ami hossz is volt, meredek is, radsul nylegyenes. A dombhton szlhegyek kztt vitt az t, s mr messzirl lehetett ltni a gelsei templom tornyt, ami mellett volt a vgllomsunk. Attisnak ez volt a leghosszabb trja eddig, de elg jl brta. Mg aznap este elment Pestre, hogy msnap a Budai-hegysgben is kirnduljon egyet. Csak este vettem szre, hogy lett egy vzhlyag a sarkamon, de szerencsre nem zavart az t kzben.