Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Gercse 15 (2014-11-08)
Rvid tra a Budai-hegysgben, mg el sem hagytuk a vros terlett.
Mostanban
Szent Lrinc-flsziget (2023. mjus 7.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Fel a Csvnyosra (2023. mjus 1.)
jra felmentnk a Csvira, s idn is sikerlt ezt havas krlmnyek kztt megtenni
Levada do Caldeirao Verde (2023. mjus 1.)
Madeira I - Levada do Caldeirão Verde
Bkki Forrsok 15 (2023. prilis 17.)
15 v utn jra a Bkki Forrsok trn
Meteor Maraton (2023. prilis 2.)
szi 40-es tra a Budai-hegysgben
Komlska kirnduls (2023. prilis 2.)
Lassan szoksoss vl szi kirnduls a Zemplnben
rottk kirnduls (2023. prilis 2.)
Inverzis kirnduls a Kszegi-hegysgben
Bazaltutca kirnduls (2023. prilis 2.)
Bazaltutca, Zala megye csodja
OKT: Trkmez-Nagymaros (2023. prilis 2.)
Rvid kktrzs a Brzsnyben, egy hinyz szakaszt ptolva
Rockenbauer Pl emlktra (2022. december 10.)
Ezttal a nappali Rockenbauer trn volt blyaszeds

Kanizsa 50

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2006. oktber 7.
Induls: 7.15 - Nagykanizsa
rkezs: 19.15 - Nagykanizsa
Rsztvevk: feherb
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2003  2007  2008  2009  2014  2019  2021 
Traparamterek
A tra hossza 50 km
Szintklnbsg 500 m
tvonal Nagykanizsa -> Csnakz-t -> Bagola -> Szigecskei rt -> Lisz -> Nemesptr -> Surd -> Mrichelyi halastavak -> Miklsfai parkerd -> Romlottvr -> Nagykanizsa
Szintid 13 ora
Helyszn Zalai-dombsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassg Zpolca - ~240 mter
Idjrs
A Brit-szigetek felett rvnyl ciklon hidegfrontja Nyugat-Eurpa felett hzdik. Ennek szombaton nincs hatsa a Krpt-medence idjrsra. Haznk felett egy dlnyugat-szakkeleti tengely anticiklon helyezkedik el, emiatt gyenge a lgmozgs, nyugodt, csapadkmentes az id. Ugyanakkor a hajnali, reggeli rkban elssorban a szlvdett, nedvesebb vlgyekben kdfoltok alakulnak ki, melyek legksbb a dleltti rkra megsznnek es tbb rra kist a nap. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
Kilencedszer indultam el ezen a trn, s mint vek ta mindig, most is seprknt. Utitrsam is akadt, egy msodikos Mezs src szemlyben, aki egyedl nem akart elindulni a hosszabb tvon, de velem egytt elindult.

A rajtban
A rajtban adtak egy plt, amit a rendezknek ksztettek, ezt fel is vettem. Eddig ilyen mg nem volt. Mr fenn volt a nap, de azrt elg alacsonyan volt mg. Hvs volt, a vros szln mr ltni lehetett, hogy lesznek olyan helyek, ahol kds reggelre brednek az emberek. Ugyanakkor ezek a kdfoltok nem tntek olyan makacsnak, hogy ne oszoljanak fel az oktberi napstsben. Mivel spr voltam, a mezny vgn indultam el, kicsivel 7 ra utn. 7-ig lehet indulni, de akinek ksbb r ide a busza vagy vonata, s lefutja a tvot, az gyis gyorsan utolr.

Fa
Bagolig tulajdonkppen a vrosban, illetve a "hegyen" mentnk, semmi erd, erdei t meg ilyesmi nem volt mg. A Bagolai-hegy volt az els meredek emelked, fellrl szpen ltszdott, ahogy a kd kitlti a vlgyet, amelyben a Csnakz-t fekszik. Az erdbe berve sem volt olyan nagy sr, viszont sok helyen tcsk bjtak meg a gazban, oda kellett figyelni, hova lp az ember, klnben egy ilyen tcsban tallja magt. A Szigecskei-rten a fben kellett menni, itt pedig a harmat ztatta a cipket. Az n bakancsom brta, de a src cipje bezott a harmattl. tkzben itt elhagytunk kt trzt, k is kzpiskolsoknak nztek ki. Nem siettek igazn, az idt is kicsit elszrakoztk. ket bevrtuk a rten lv ellenrz ponton, majd egytt indultunk tovbb Lisz fel. Nem sokig mentnk egytt, k felmsztak egy vadszlesre. Mondtam nekik, hogy mi vagyunk az utoslk, majd a liszi kocsmban megvrjuk ket.

Sznt
Ismt egy emelked kvetkezett, majd egy rvid erdei szakasz utn tvgtunk egy beszntott rszen. Tavaly itt mg t volt, de idn baszntottk az utat. A grnygys szakasz nem volt hossz, pr szz mter taln. A falu nincs messze, csak a domb msik oldaln kellett lemenni a lejtn, s nemsokra bertnk a kocsmba. Most nem talltak olyan sok embert, akik pecstelnnek, a kocsmros nyomta r a blyegzjt a menetlapra. Itt a kt leelztt dikon kvl mg egy ember hinyzott, de vele nem tallkoztunk, s mr Bagoln sem volt meg. Leltnk a kocsma mellett, ettnk, s amikor a kt dik jtt, tovbbmentnk. k ismt leltek a falu hatrban, elmondtam nekik, hogy merre kell menni - nem volt nehz az tvonal kvetse egybknt.

Sikl
J tempban haladtunk, az id is remek volt, Ptrig a 10 km-t simn lenyomtuk kt ra alatt. Itt eltltttnk egy hossz pihent, fl rt ltnk a kocsma eltt, s vrtuk a kt elkborolt egynt. Le kellett mr venni a cipmet, hogy pihenjen kicsit a talpam. j bettet raktam be, ami vkonyabb volt, s valami illatos szarral volt titatva, gy nem is volt bds a lbam. A bett is knyelmesebb volt, mint a mltkori a Meteor trn. Amikor fl ra mlva sem jtt senki, tovbbhaladtunk. Nem akartunk elgmberedni, gy sem volt egyszer az jrainduls. Lassan haladtunk, nvelve az eslyt annak, hogy utolrnek minket. A surdi hegyen gesztenyt is szedtnk. A kvetkez ellenrz pont is kocsmban volt, itt is ltnk negyed rt, tulajdonkppen a pont zrsakor indultunk el.

Halast
Most mr igazbl arra koncentrltunk, hogy mi is normlis idben rjnk be. Utitrsamon abszolt nem ltszdott, hogy fradt lenne, vagy fjna valamije. Bevallotta, hogy a talpa fj egy helyen s a combja. Ahhoz kpest, hogy ez volt a msodik trja (tavaly indult a 30 km-es tvon, az volt az els) egsz jl brta. A mozgsa sem volt termintoros. Hosszabb - majdnem 10 km-es - szakasz jtt a kvetkez ellenrz pontig. Egy kicsit megvltozott a tj egy helyen: az erdben ksztettek tavaly ta egy halastavat. Ettl nem lett kevesebb sznyog, mint azeltt, csak ezen a rszen tallkoztunk velk, msutt semmi nem volt.

A Mrichelyi halastavaknl egykori tesitanrom volt, soha nem lttam mg trn pontrknt, persze lehet, hogy mshol szokott lenni. Pr percet beszlgettnk, aztn indultunk is tovbb. Mg 12 km volt htra, s hrom rnk volt r. Fjt mr a talpam, nem is brtam gyorsan menni. Vgtelenl hossznak tnt az az id, amig elrtnk a parkerd mgtti halasthoz. Unalmas is volt a hossz t a mezn. A nap mr lemenben volt, megnylt az rnykunk, berve a parkerdbe pedig mr-mr flhomly volt. A perkedben a ponton leltnk egy padra pihenni, ismt levettk a cipket, de mr minl korbban be akartunk rni, s nem sokat maradtunk.

A Romlottvrnl mr gyakorlatilag stt volt, a htralv 5 km-t kevesebb, mint egy ra alatt lenyomtuk. A src be akart mg anyukjhoz a krhzba, gy arra krt, siessnk egy kicsit. Ennek ksznheten vgig siettnk, s pontosan 12 ra alatt megtettk a kicsivel tbb, mint 47 km-t. A clban mr elpakoltak, mondtk, hogy a kt elhagyott trz elkocsmzta az idt. Ha rjuk vrok, ki tudja hol lennnk, s ezzel utitrsamat szivatom csak meg, akin viszont ltszott, hogy emg akarja, s meg is tudja csinlni a trt.

Remlem jvre is lesz 50 km-es tv, j volna a gyjtemnybe mg egy zld jelvny. Most srgt krtem.