Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Keresstek a Cscsrajrs alkalmazst a Google Playen!
Trink kzl
Brzsnyi kirnduls
(2006-12-23)
Karcsony eltti kirnduls, a Brzsny Cscsai tramozgalom keretben
Mostanban
Rpshuta kirnduls
(2024. februr 13.)
szi kirnduls a Dli-Bkkben Rpshuta krnykn
Lillafred kirnduls
(2024. februr 13.)
Krtra Lillafred-Felshmor krnykn barlangokkal, forrsokkal, kiltkkal.
Kasprowy Wierch
(2024. janur 30.)
Nyri tra a Lengyel-Ttrban a Gspr-cscsra
Lorenz-hg
(2024. janur 30.)
tkels a Lorenz-hgn a Magas-Ttra szlovk oldaln
Morskie Oko
(2024. janur 30.)
Krtra a Lengyel-Ttrban az t t-vlgyben s a Morskie Okonl
Hochschwab
(2024. janur 30.)
A Hochschwab hfehr dolomitszikli
Vereda da Ponta de Sao Laurenco
(2023. oktber 5.)
Madeira II - Vereda da Ponta de Sao Laurenco
Levada das 25 Fontes
(2023. oktber 4.)
Madeira IV - Levada das 25 Fontes
Pico Ruivo
(2023. oktber 4.)
Madeira V - A Kris-hegyrl a Kkesre
AK: Krsladny-Dvavnya
(2023. oktber 3.)
Rvid, de annl unalmasabb kktra az Alfldn

Kanizsa 50

Teljestmnytra
A lerst ksztette: feherb
Idpont: 2003. oktber 4.
Induls: 7.05 - Nagykanizsa
rkezs: 19.35 - Nagykanizsa
Rsztvevk: feherb, natasa, szabola
Mskor is voltunk mr ezen a trn 2006  2007  2008  2009  2014  2019  2021 
Traparamterek
A tra hossza50 km
Szintklnbsg500 m
tvonalNagykanizsa -> Csnakz-t -> Bagola -> Szigecskei rt -> Lisz -> Nemesptr -> Surd -> Mrichelyi halastavak -> Miklsfai parkerd -> Romlottvr -> Nagykanizsa
Szintid13 ora
HelysznZalai-dombsg
Legmagasabb tengerszint feletti magassgZpolca - ~240 mter
Idjrs
Tbbszr ersen megnvekv gomolyfelhzet, szrvnyosan elfordul kisebb zporokkal, zivatarokkal. Eurpa idjrsa
Magyarzat a trkphez
A rajtban
Torony
Ez volt az elsi teljestmnytra, amin rsztvettem (illetve ennek egy rvidebb, 30 km-es vltozata). Ez 1992-ben trtnt, elss gimis koromban. A Mez Gimnzium szervezte a trt akkor is, gy ahogy most is. Az 50 km-es tvra csak negyedikben mertem nekivgni, akkor az volt letem els 50 km-es trja. Nagyon megszenvedtem. A talpam nem is fjt annyira, inkbb ott kvettem el hibt, hogy 33 km-nl leltem. Aztn utna egy htig nem is brtam felllni. Most hatodszor indultam el a Kanizsa 50-en, de most seprknt vettem rszt a trn. Teljesen megvltozott az tvonal, kicsit fltem, hogy mi lesz, ha a sepr eltved. De a festbrigd olyan jl dolgozott, hogy nem lehetett eltvedni tkzben. Legfeljebb, aki nem gyakorlott trz, s nem figyel oda a jelzsekre, az eltvedhetett, s pr embernek ez sikerlt is. tt kzlk "sszesprtnk", s - ha idn tl is - berugdostuk ket a clba.

Kifel Kanizsrl
Keresztespk
Prs
A mezny utn indultunk a rajtbl. Mr felkelt a nap, s az jszakai es miatt a vlgyekben kdfoltok alakultak ki. A felhk nem voltak valami bztatak mr reggel cb-ket lehett ltni, s drgst is hallottunk. Szerencsre a magassgi ramls pont az ellenkez irnyba vitte a gomolyokat, gy megsztuk a zuht. A Csnakz-tig az eredeti tvonalon haladt a tra, utna azonban dl fel fordult, s a bagolai szlhegyre kapaszkodtunk fel. Itt rt be minket egy ksi indul, de tudtam rla, hogy gyis bven be fog rni idben. Nem mentnk valami gyorsan, Szabola s Natasa mindenfle komoly dolgokrl beszlgettek, engem mr az is frasztott, hogy hallgattam ket. Lassan letrtnk a kves trl, majd Bagolt elhagyva befordultunk az erdbe.

Legnagyobb meglepetsemre nem volt sr, pedig a hten tbbszr is esett, st egyes helyeken szinte szraz volt az t. A fvn s a virgokon azrt itt-ott megcsillant egy-egy harmatcsepp. A csapadkos idjrs a gombknak is kedvezett, Szabola egy csomt le is fotzott kzlk.
Fzfa
A tra sorn tbbszr fnykpezett.Fingom sincs, hogy melyik gomba milyen, egyedl azt a helyes kis pirosat ismerem, amelyiknek fehr pttyk vannak a kalapjn. Nagyon finom volt egybknt. Az erdbl kirve egy rtre jutottunk, amelynek kzepn egy patakocska kanyargott. A f mg nedves volt a reggeli harmattl, de a kd mr felszllt. A rten nem lehetett a jelzsek felfesteni rendesen, gy elvtettk az utat. A trkp alapjn nztem, hogy a patak rossz oldaln mentnk. Egy alkalmas helyen tvgtunk a patakon, ami inkbb csak egy rok volt benve nvnyekkel, s mris rtrtnk a j tra. Kzben visszanzve ltszott az egyre tvolod zivatarfelh, amely mgtt szpen sorban gyrtdtak az egyre harciasabb gomolyok. Mg szerencse, hogy mind tlnk tvolodott. Felettnk a nap is sttt, kifejezetten meleg volt.

Kiss Laci volt a msodik ellenrzponton. Egy flit is ksztett maga fl megzs ellen, de nem kellett hasznlnia. Lisz irnyba kanyarodtunk, a faluig egy kisebb dombon kellett tvgni. Kzben egy jabb zivatarcella kerlt el minket, pedig mr elg kzelrl hallottuk a drgseket. A faluban pihentnk egy kicsit, hes is voltam. 13 km-t tettnk meg eddig, gyakorlatilag semmi jelents esemny nem trtnt. Kiss Lacinl volt hrom elmaradt ember, de itt mr megvoltak a jelenlti v tansga szerint. Ezek szerint kihagytak egy pontot, mert mi nem lttuk ket.

Kanyargs t
Zalai erd
Dimbes-dombos
Ptr a kvetkez ellenrz pont, 10 km-re van innen. Lisztl Ptr irnyba van egy rvidt t. Aki figyelmesen nzte a trkpet, szrevehette, s ha olyan akkor meg is jtszhatta. Elg nagy a rvidts, radsul nem is kell annyi szintet mszni kzben. Nem rtem, mirt hagytk bent a trban ezt a "bug"-ot. Nem tudom hnyan jtszhattk meg, n gy rzem nem sokan. Aki kihagyta rfzott, mert a tra egyik legszebb szakasza kvetkezett. Eleinte aszfaltozott, majd kves ton haladtunk egy gerincen. Kzben elkapott tbbszr is minket egy-egy gyenge zpor. Gyakorlatilag a felh szlt kaptuk el mindig. Elkezdtnk gesztenyzni. Minden fnl felszedtnk pr darabot, s a nap vgre sszejtt vagy 4 kilnyi.

Szntk
Tzoltkocsi
Kicsit ki voltunk dglve, a zivatarok nem hutttk le a levegt, s emellett mg a magas pratartalommal is meg kellett kzdeni. Ptrn is leltnk egy kicsit a kocsmban. Mr csak azrt is, mert itt mr heten hinyoztak. Kzlk hrman jttek is szinte azonnal. A hinyzk ellenre elindultunk, de lassan mentnk, htha esetleg utolrnek. De mi rtnk utol hrom srcot, akik azt lltottk, hogy ismerik a krnyket, nem fognak eltvedni. Ott pihentek egy domboldalon, mi pedig tovbbmentnk. Ptrn rnkrontott t kutya. Egy udvarbl futottak ki. Kis termetek voltak, sikerlt elkergetnnk ket. Lehet, hogy attl ijedtek meg, hogy Szabola meg Natasa megijedt tlk. A leharciasabb sokig kvetett, de amikor felvettem egy kvet, inkbb is visszafordult.

Surdig tbbszr meglltunk: gesztenyztnk, szlt is ettnk, Szabola fnykpezett fkat, dombokat meg llkapcsokat, de tbb eltvedt trzval nem tallkoztunk a hrom gyereken kvl. Annl jobban megdbbentnk, amikor Surdon azt kzltk, hogy mindenki megvan. Kezdett gyans lenni egy-kt ember szmomra.

Surdon egy vdett platnsoron mentnk vgig, de fent a szlhegyen is lttunk egy vdett gesztenyeft. Volt vagy 200 ves, ha nem tbb. A faluban tbb helyen bannfk sorakoztak. n ugyan nem tudtam, hogy az bann, de Szabola felhomlyostott, hogy az biz bann. Tlire letakarjk, gy nem fagy el, de termst nem hoz.

ton
Szabola
Felmentnk Surd nyugati oldaln magasod dombtetre, ahonnan lthattuk, hogy mekkora szerencse rt minket. Tbbfel lttunk csapadksvokat, s ahol nem takarta az eget egy vkony felhrteg, mint felettnk, ott tornyos gomolyok kpzdtek. A dombtetn szakra fordultunk, s a gerincen most mr toronyirnt mentnk Kanizsa fel. Tovbbra is elgg lass tempban, htha utolr minket az a hrom jmadr. Aztn elkezdtem fradni, s mondogattam a tbbieknek, hogy ne lljunk mr meg annyiszor fnykpezkedni, meg vakerszni. A jankapusztai gymlcss is olyannak tnt, mint aminek soha nem akar vge lenni. gy reztem, hogy csak megynk, s megynk, de soha nem jutunk elbbre.
A 7-es t fel
Vgre valahra elrtk az ellenrz pontot, ahol mr a 35. km-nl voltunk s ahol a Mez igazgatja pecstelt. Tjkoztatsul kzlte, hogy egy raks dik elveszett. Fasza - gondoltam -, akkor vrhatunk megint. Olyan sokat mgsem vrhatunk, mert a htralv 12 km-re kell azrt hrom ra, s mivel mr ngy ra fel jrt, csak harminc percet llhattunk. Addig ismtelten ettnk, s pihiztnk.

Aztn egyszer csak jtt 5 dik. gy mr csak az a hrom hinyzott, akiket Surd eltt elhagytunk. Most sem vrtuk meg ket, igazbl eslyk sincs idre berni, ha eddig nem tudtak utolrni minket. Gondoltam az igazgat beviszi ket kocsival, vagy felrakja ket egy buszra, ha pp jn.
A felhk alkonyatkor
Mi elindultunk az 5 emberrel, hogy legalbb k rjenek be. Prszor rjuk kellett szlni, mert rossz irnyba mentek volna. Mr elgg lent volt a nap, az rnykok is megnyltak, az mr biztosan ltszott, hogy vilgosban nem rnk be. Szerencsre a vgn mr ismertem az utat, akr csukott szemmel is betalltam volna a clba. Stteds utn a dikok is gyorstottak a tempn, nem lltak meg annyiszor, mint addig. k is minl elbb be akartak rni. Mi tagads, n is. De Szabola s Natasa mg mindig beszlgettek. Hogy a francba lehet mg ilyenkor is beszlni?

Este a clban
A hrom lemaradt egyn kzben elnk kerlt a Miklsfai parkerdnl, a vgn viszont nem fogadtk el a teljstsket a pontkihagys s egyb furcsa dolgok - mint pl. ez is - miatt. A 12,5 rs szintidt szinte maradktalanul kihasznltuk, akiket besprtnk viszont kstek egy rt. A jelvnyeket azrt megkaptk. Eddig mg nem fordult el olyan, hogy sttben rtem volna be ezen a trn, igaz jval ksbb is indultunk, mint ahogy ltalban szoktam.

Zld zna
Cichorium intybus L.
Mezei katng
(Cichorium intybus L.)
Linaria vulgaris Miller
Kznsges gyujtovnyf
(Linaria vulgaris Miller)
Colchicum autumnale L.
szi kikerics
(Colchicum autumnale L.)